Η Samsung Electronics κατέγραψε ζημίες ρεκόρ 3,4 δισ. δολαρίων στο νευραλγικό της τμήμα τσιπ μνήμης, αλλά δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση αργότερα φέτος.

Συμμετείχε στην SK Hynix . προβλέποντας κάποια ανακούφιση από μια ευρεία τεχνολογική ύφεση που έπληξε τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου, από την Apple . έως την Intel  Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών της Ασίας δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ότι η ζήτηση θα βελτιωθεί μόνο σταδιακά σε μια σειρά από αγορές από smartphones έως υπολογιστές και αποθηκευτικούς χώρους, λόγω της κινεζικής οικονομικής ανάκαμψης και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Samsung έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ύφεσης που καταλαμβάνει την παγκόσμια βιομηχανία μνήμης αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα υποκατάστατο μιας ευρύτερης ύφεσης που ξεκίνησε μετά από μια έκρηξη της εποχής του κρωνοϊού στη δραστηριότητα του διαδικτύου και τις πωλήσεις συσκευών. Οι φόβοι για πληθωρισμό και ύφεση πέρυσι προκάλεσαν μια ταχεία υποχώρηση των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών που έκτοτε έπληξε τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως.

Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει τσιπ στην Apple, ενώ κατασκευάζει τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του iPhone, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,4 τρισεκατομμυρίων γουόν (1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων), υπολειπόμενη της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 1,45 τρισεκατομμύρια γουόν. Το τμήμα ημιαγωγών της, συνήθως το μεγαλύτερο τμήμα της, σημείωσε πρωτοφανή ζημία 4,58 τρισεκατομμυρίων γουόν. Οι μετοχές της παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στις συναλλαγές της Σεούλ.

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση, σε συνδυασμό με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση των υπολογιστών και των τηλεφώνων, είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι η βιομηχανία θα βγει από το τέλμα της φέτος. Οι τιμές της μνήμης spot ανέκαμψαν για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες αμέσως μετά την ανακοίνωση της Samsung.

Την Τετάρτη, η Hynix ενίσχυσε αυτό το κλίμα, αφού ανακοίνωσε ότι η πτώση των εσόδων δεν ήταν τόσο άσχημη όσο φοβόταν και δήλωσε ότι βλέπει τις τιμές μνήμης να πιάνουν πάτο στο τρέχον τρίμηνο. Η Micron Technology, ο μεγαλύτερος αμερικανικός κατασκευαστής τσιπ μνήμης, είχε ήδη δηλώσει ότι τα αποθέματα πελατών μειώνονται.

Η Samsung ανακοίνωσε τα πιο ισχνά λειτουργικά κέρδη της από το 2009 μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Οποιαδήποτε διαρκής ανάκαμψη μπορεί τώρα να εξαρτάται από την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά υπολογιστών και smartphones στον κόσμο. Αυτή η ανάκαμψη ήταν άνιση αλλά κερδίζει έδαφος.

Η Samsung κατάφερε να παραμείνει στα κέρδη κατά τη διάρκεια του τριμήνου Μαρτίου εν μέρει επειδή η νέα σειρά τηλεφώνων Galaxy S23 αντιστάθηκε στη συνολική ύφεση των smartphones. Το τμήμα κινητής τηλεφωνίας σημείωσε λειτουργικά κέρδη 3,9 τρισεκατομμυρίων γουόν το τρίμηνο.

Μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στο πώς μια σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κλάδο. Το Πεκίνο ξεκίνησε τον Μάρτιο μια επανεξέταση των τσιπ της Micron, υποδαυλίζοντας ανησυχίες για μια αντίδραση προς τις αμερικανικές εταιρείες και ενδεχομένως τους συμμάχους των ΗΠΑ. Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγικών προορισμών της Κορέας και αποτελεί βασική αγορά καθώς και βάση παραγωγής για τη Samsung και τη Hynix.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol πραγματοποιεί περιοδεία στην αμερικανική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα και οι συζητήσεις είναι πιθανό να επικεντρωθούν στο ρόλο της Κορέας στους περιορισμούς των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα, μέρος της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να περιορίσει τον πολιτικό της αντίπαλο. Ο αποκλεισμός των αποστολών εξοπλισμού κατασκευής τσιπ απειλεί να περιορίσει τις δραστηριότητες μνήμης της Samsung στην Κίνα.

Στελέχη της δήλωσαν την Πέμπτη ότι διαπραγματεύονται με την Ουάσινγκτον σχετικά με τις προστατευτικές μπάρες στο νόμο CHIPs and Science Act, οι οποίες περιορίζουν τις εταιρείες που λαμβάνουν ομοσπονδιακά κονδύλια από ορισμένες επεκτάσεις στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη 

Ανάλυση: Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν αναθεωρούν τις απόψεις τους (γράφημα)

Νέα κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα διαβλέπουν οι αναλυτές (πίνακες)

Πίτερ Λιντς – Ο θρύλος των επενδυτών εξομολογείται: Μετάνιωσα που δεν έκανα αυτές τις επενδύσεις (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ