Οι οικονομίες στα ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναζητήσουν φέτος σανίδα σωτηρίας από τους εγχώριους καταναλωτές, καθώς η στασιμότητα στη Γερμανία κρατά χαμηλά τις εργοστασιακές παραγγελίες και καθυστερεί την ανάκαμψη.

Τα στοιχεία ανάπτυξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας αναμένεται να δείξουν ότι η Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία, θα διολισθήσει ξανά σε συρρίκνωση και ότι η δειλή ανάκαμψη της Ουγγαρίας θα χάσει μέρος της δυναμικής της. Η Ρουμανία θα αναδειχθεί πιθανότατα ως η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις χάρη στις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ.

Με την αδυναμία στη Γερμανία να επηρεάζει την παραγωγή, οι καταναλωτές αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές.

«Οι τάσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου, καθώς και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα παράσχουν θετική συμβολή στο ΑΕΠ φέτος», δήλωσε η Katarzyna Rzentarzewska, οικονομολόγος της Erste Group Bank AG στη Βιέννη. «Βλέπουμε τη βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2024 ως βασικό μοχλό ανάπτυξης».

Η παραγωγή του τέταρτου τριμήνου στην Πολωνία αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πιθανόν να επεκταθεί κατά 0,7% στη Ρουμανία και να αυξηθεί κατά 0,3% στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η Τσεχική Δημοκρατία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία της την 1η Μαρτίου.

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει μέτρια, τουλάχιστον κατά το πρώτο μέρος του έτους, καθώς η Γερμανία εισέρχεται στο 2ο μεταπανδημικό έτος, με την επέκταση να αναμένεται να αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση αδύναμη. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος για τις χώρες της ανατολικής ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο των εξαγωγών τους.

Η επιβράδυνση της Γερμανίας έπληξε περισσότερο την Ουγγαρία πέρυσι. Η οικονομία κατέγραψε τρία τρίμηνα συρρίκνωσης, καθώς η ΕΕ έκοψε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Η αδύναμη εξωτερική ζήτηση και ο περιορισμός των βιομηχανικών παραγγελιών οδήγησαν τις εξαγωγές να εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους», δήλωσε ο Peter Virovacz, οικονομολόγος της ING Bank Ουγγαρίας. «Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια κατανάλωση βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, χάρη στην αύξηση των πραγματικών μισθών και την πτώση των επιτοκίων».

Διαβάστε ακόμη:

Το «σόλο» ΚΜ και οι δυο εκπλήξεις για τους αγρότες, το ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, οι παλιές δόξες και τα νέα σφυριά, αναζητείται αγοραστής για την Avramar

Το αγαπημένο ανθοπωλείο της Παρισινής ελίτ

Ο κανόνας των 5: Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε πολλά ρούχα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ