Φοροελαφρύνσεις, χρυσή βίζα και ηλιόλουστες παραλίες. Αυτά τα τρία στοιχεία ήταν αρκετά για να προσελκύσουν έναν μεγάλο αριθμό ξένων πολιτών στην Πορτογαλία και κυρίως στη Λισαβόνα, την οποία έχουν επιλέξει για μόνιμη κατοικία τους εκατοντάδες εκατομμυριούχοι.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης Henley & Partners, πάνω από 800 πολίτες με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων, η οποία έχει επενδυθεί, μετακόμισαν στην Πορτογαλία το 2023.

Πλέον, η χώρα είναι ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για τους εκατομμυριούχους που μετανάστευσαν, ενώ τα επίσημα στοιχεία της χώρας δείχνουν ότι ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων αυξήθηκε πέρυσι κατά 33%.

Αυτό αντιστοιχεί στο ρεκόρ του 1 εκατ. πολιτών, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του πληθυσμού. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και σε ό,τι αφορά το κυνήγι ταλέντων για διαχειριστές κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι κάποια από τα παραπκίνητρα αποσύρονται, όσοι έχουν κάνει ήδη αιτήσεις θα κρατήσουν αυτά τα προνόμια μέχρι το τέλος της δεκαετούς περιόδου. Ανάμεσα σε αυτούς, και μεγάλοι παίκτες που μπαίνουν στη Λισαβόνα, όπως , η μονάδα Indosuez Wealth Management της Credit Agricole και η Union Bancaire Privée με έδρα την Ελβετία, που φέτος άνοιξαν τα γραφεία τους στη Λισαβόνα.

Πριν από περίπου μία δεκαετία, οι Γάλλοι ήταν μερικοί από τους πρώτους εύπορους ξένους που μετακόμισαν στην Πορτογαλία για να επωφεληθούν από τα κυβερνητικά κίνητρα, ενώ ακολούθησαν πλούσιοι Βραζιλιάνοι που ήθελαν να ζήσουν στην Πορτογαλία και να ταξιδέψουν ελεύθερα σε πολλές χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Νούνο Βιλάρ Γκόμες της Indosuez, αυτόν τον καιρό υπάρχει κύμα αφίξεων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Πορτογαλία έχει καταργήσει το πρόγραμμα μη μόνιμων κατοίκων, έχει περιορίσει τις χρυσές βίζες και αυστηροποιεί τις απαιτήσεις για ορισμένους μετανάστες, ωστόσο οι περισσότεροι ιδιώτες τραπεζίτες πιστεύουν ότι οι εύποροι ξένοι θα συνεχίσουν να την επιλέγουν για την ασφάλεια και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει.

Η εισερχόμενη ροή χρήματος έχει μετατρέψει τη Λισαβόνα σε μία από τις πιο «καυτές» αγορές ακινήτων στην Ευρώπη, ωστόσο οι αυξημένες τιμές τους έδιωξε τους Πορτογάλους από το κέντρο της πόλης, καθώς οι αυξήσεις των μισθών δεν ήταν αντίστοιχες με την άνοδο στις τιμές ενοικίων και πώλησης ακινήτων.

Έκθεση του 2023 από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανέφερε ότι κάποιοι ξένοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υπερδιπλάσια ποσά για ένα σπίτι στη Λισαβόνα σε σχέση με τους εγχώριους αγοραστές. Επίσης, δυσκολίες υπάρχουν ακόμη και στις κρατήσεις για τα καλά εστιατόρια, ενώ οι λίστες για ορισμένα διεθνή σχολεία μπορεί να έχουν αναμονή ετών.

Διαβάστε ακόμη

Στρατηγική συνεργασία Προκοπίου – Lamda για ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Ελληνικό: Πώληση μετοχών αξίας €25 εκατ. στη ZEPKO

Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Κρατικός Προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2,35 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ