Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Arabica διατηρήθηκαν κοντά σε υψηλό διετίας, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται, απειλώντας να ανεβάσουν το κόστος για τους καταναλωτές.

Το ενεργό συμβόλαιο για την ποικιλία υποχώρησε κατά 1,5% στα 2,465 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, αφού αυξήθηκε την Τρίτη 9/7 στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν περίπου 30% υψηλότερες το 2024, καθώς οι ελλείψεις της φθηνότερης ποικιλίας ρομπούστα ενισχύουν τη ζήτηση για την υψηλότερης ποιότητας arabica, που προτιμάται από τις μάρκες Nespresso της Starbucks και της Nestle SA, όπως γράφει το Bloomberg.

Η παραγωγή στους κύριους παραγωγούς ρομπούστα στο Βιετνάμ και την Ινδονησία μειώθηκε φέτος, αφήνοντας τις εταιρείες καφέ να αγωνίζονται για τους κόκκους, δήλωσε ο Τζουζέπε Λαβάτσα, πρόεδρος του καφεκοπτείου Luigi Lavazza SpA, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ρομπούστα έφθασαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των δεδομένων έως το 2008, πριν χαλαρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι και η ποικιλία Arabica πρέπει να παραμείνει “αρκετά ψηλά”, είπε.

Η κορυφαία παραγωγός Βραζιλία εκφράζει έντονες ανησυχίες για ασθενέστερη του αναμενόμενου συγκομιδή, εντείνοντας τις πιέσεις της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

«Η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε ο Λαβάτσα. «Και όταν είναι τόσο ευμετάβλητη, κάθε είδηση μπορεί να προκαλέσει σοκ».

Διαβάστε ακόμη 

Πλειστηριασμοί: 4+1 αλλαγές για να σωθούν €16,5 δισ. εγγυήσεις του Δημοσίου

ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ: Έρχεται ριζικό λίφτινγκ στα επιδόματα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το νέο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων – Πώς θα λειτουργεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ