Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με τον αυξημένο πληθωρισμό.

Τα futures αναφοράς μειώθηκαν υπό του ψυχολογικού ορίου των 100 ευρώ/μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών ευρωπαϊκών αποθεμάτων και των ήπιων θερμοκρασιών στην Ευρώπη. Σημειωτέον πως η τιμή αυτή είχε κυμανθεί στα 342 ευρώ/μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο.

Η αργή μετάβαση αυτή των χαμηλών τιμών στην πραγματική οικονομία και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, συνδυασμένη με την ευρύτερη αύξηση του κόστους των αγαθών και υπηρεσιών, θα συνεχίσει να πλήττει την ευρύτερη μακροοικονομική προοπτική της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, όποιες αλλαγές στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου δεν επηρεάζουν άμεσα τους απλούς πολίτες, ενώ η «μετάδοσή» τους στην πραγματική οικονομία καθυστερεί κατά 12 περίπου μήνες. Επιπροσθέτως, η έρευνα υποστηρίζει πως οι τιμές του φυσικού αερίου, αν και μειωμένες από το πρόσφατο υψηλό, παραμένουν σε τριπλάσιο επίπεδο από τον εποχικό μέσο όρο. 

Η ενεργειακή κρίση η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Παράλληλα αυξημένες είναι και οι δημόσιες δαπάνες των κρατών τα οποία προσπαθούν να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες από την ύφεση. Η επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΝ της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα θα έχει ως κύριο θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής αλλά και την πρόταση για επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη.

Οι απόψεις των αναλυτών

«Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυτές παραμείνουν μακροπρόθεσμα σταθερές υπό του ορίου των 100 ευρώ/μεγαβατώρα, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, όμως, οι μεταβολές των τιμών δε θα έχουν άμεση, 1 προς 1 επίδραση στον πληθωρισμό», τόνισε η αναλυτής της Danske Bank, Άιλα Μιρ, προσθέτοντας πως «ακόμα και με αυτές τις μειωμένες τιμές, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς το φετινό χειμώνα».

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας έχουν, μέχρι τώρα, καταφέρει να αντέξουν τις πιέσεις που δημιούργησε η γεωπολιτική κρίση, ενώ οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν αντισταθμίσει μέρος των απολεσθέντων ρωσικών ροών: «Οι τιμές έχουν καταγράψει μείωση και ο καιρός αποδεικνύεται ηπιότερος του αναμενόμενου. Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν τις συστάσεις για μείωση των ενεργειακών τους δαπανών, ενώ η Ευρώπη ενδέχεται να βγει κερδισμένη από περαιτέρω πτώση στις τιμές της ενέργειας. Η ύφεση ενδέχεται να αποφευχθεί και ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο, κάτι που θα σηματοδοτήσει χαλάρωση της επιθετικής στρατηγικής της ΕΚΤ», τόνισαν οι αναλυτές Μαέβα Κάζιν και Τζέιμι Ρας.

Δεδομένων των υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις για τις μελλοντικές τιμές του φυσικού αερίου υποδεικνύουν αυξητικές τάσεις προς το τέλος του έτους, δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και του αυξημένου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

«Όσο πέφτει η θερμοκρασία και τα αποθέματα μειώνονται, η ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και των πληθωριστικών πιέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάτια Γιαφίμαβα, ερευνητής του Oxford Institute for Energy Studies.

Διαβάστε ακόμη:

Κικίλιας: «Ο στόχος για επέκταση της τουριστικής σεζόν γίνεται πράξη»

Σόλομον – Ντίμον: Οι δύο «γκουρού» προειδοποιούν – Έρχεται ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ