Περίπου 8300 μίλια ανατολικά της Wall Street, στον δρόμο Outer Ring Road της Μπανγκαλόρ, βρίσκεται ένα από τα σχετικά άγνωστα κέντρα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής βιομηχανίας.

Πριν την πανδημία, αυτό το “χωριό” των ουρανοξυστών φιλοξενούσε χιλιάδες εργαζόμενους των μεγαλύτερων τραπεζών και επενδυτικών, όπως Goldman Sachs Group και UBS Group. 

Τώρα τα κτίρια είναι άδεια. Τη στιγμή που τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ινδία πολλαπλασιάζονται, οι εργαζόμενοι που εργάζονται από το σπίτι πιέζονται όσο ποτέ άλλοτε. Πολλοί εξ αυτών προσπαθούν να βρουν φάρμακα και οξυγόνο για τους φίλους και συγγενείς τους.

Η Standard Chartered ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως 800 εκ των 20000 εργαζομένων της έχουν κορωνοϊό. Περίπου το 25% των εργαζομένων της UBS δεν μπορούν να εργαστούν λόγω κορωνοϊού. Στα γραφεία της Wells Fargo & Co στην Ινδία, υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω των πολλών απουσιών. 

Μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν αποφύγει τα τεράστια χτυπήματα της πανδημίας μέσω “μεταφοράς” του φόρτου εργασίας στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, η κρίση στην Ινδία υποδεικνύει μια ευπάθεια που δεν συζητά κανείς. Τη στιγμή που οι εμβολιασμοί στον ανεπτυγμένο κόσμο αυξάνονται, στην Ινδία τα πράγματα χειροτερεύουν.

«Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ινδία, αλλά είναι παγκόσμιο», ανέφερε ο Ντ. Ντ. Μίσρα της Gartner Inc. Το παρόν “κύμα” θα είναι τεράστιο και οι οργανισμοί με γραφεία στην Ινδία «θα πρέπει να λάβουν μέτρα προς αντιμετώπισή του», ανέφερε ο Μίσρα.

Η Nasscom, το λόμπι γκρουπ της βιομηχανίας outsourcing ύψους $194 δισ της Ινδίας, και των 5 εκατομμυρίων εργαζομένων, υποτιμά την κατάσταση, σε αντίθεση με τον Μίσρα και τους συνεργάτες του. 

Τα συνολικά κρούσματα στην Ινδία έχουν φτάσει τα 21,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων το ⅓ έχει προστεθεί από τα μέσα Απριλίου. Στην περιοχή Καρνατάκα, της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Μπανγκαλόρ, υπάρχουν 50.000 νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το 30% των τεστ να είναι θετικά.

Οι εξπέρ προειδοποιούν πως η κρίση μπορεί να χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες, προβλέποντας περίπου 1.018.789 θανάτους μέχρι το τέλος Ιουλίου. 

Στη Μπανγκαλόρ, το Δελχί και το Μουμπάι έχουν επιβληθεί αυστηρά lockdown

Με την κρίση να έχει “χτυπήσει” την οικονομία των $2,9 τρισ της χώρας, το νέο “κύμα” έχει επηρεάσει τους νέους επαγγελματίες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν στις υπηρεσίες.

Πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος

Προς το παρόν, τα γραφεία καλούν τους part-time υπαλλήλους προς full-time εργασία, ή ζητούν από άλλους να ασχοληθούν με πολλαπλά ζητήματα έτσι ώστε να “κλείσουν τις τρύπες”. Σχεδιάζουν υπερωρίες, παραγκωνίζουν ασήμαντα πρότζεκτ και προγραμματίζουν σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος εάν αυτό διογκωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με εργαζόμενο της Wells Fargo, αρκετή δουλειά “μεταφέρεται” στις Φιλιππίνες, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν ολονυκτίς. 

Εργαζόμενος της UBS ανέφερε πως η επιχείρηση κάνει outsource στην Πολωνία. 

Εξισορρόπηση του φόρτου

«Μελετούμε τρόπους εξισορρόπησης του εργασιακού φόρτου» ανέφερε ο CEO της Standard Chartered, Μπιλ Γουίντερς, υπογραμμίζοντας πως αρκετός φόρτος έχει μεταφερθεί στην Κουάλα Λουμπούρ, την Τιαντζίν και τη Βαρσοβία. 

Ο CEO της Barclays Τζες Στέιλι ανέφερε πως εργασιακός φόρτος μεταφέρεται στη Βρετανία.

Πέρυσι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε πως οι τράπεζες «είναι εκτεθιμένες σε ρίσκο λόγω του outsourcing», όταν ξέσπασε η πανδημία και εφαρμόστηκαν τα πρώτα lockdowns.

Το 100% των εργαζομένων της Natwest Group στη Μπανγκαλόρ, το Δελχί και την Τσενάι, εργάζονται μέσω τηλεργασίας.

Το μάνατζμεντ

Παρομοίως, χιλιάδες εργαζόμενοι της Goldman εργάζονται από το σπίτι, με τα στελέχη της εταιρείας να αναφέρουν πως ο εργασιακός φόρτος μπορεί να απορροφηθεί από την ευρύτερη ομάδα χωρίς πρόβλημα. Η Citigroup από την πλευρά της ανέφερε πως δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, ενώ η Deutsche Bank ανέφερε πως οι εργαζόμενοί της δουλεύουν μέσω τηλεργασίας χωρίς πρόβλημα. Οι Morgan Stanley και JPMorgan Chase & Co ανέφεραν πως λειτουργούν προγράμματα βελτίωσης των συνθηκών αλλά δεν προέβησαν σε παροχή λεπτομερειών. 

Το μάνατζμεντ, εκτός από τα προβλήματα στο φόρτο εργασίας πρέπει να ασχοληθεί και με τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων. Σε πρόσφατη συνάντηση της Accenture, η συζήτηση δεν κινήθηκε γύρω από τις συνήθεις πληρωμές ή τις προαγωγές, αλλά τις απαιτήσεις των εργαζομένων για ελαστικότητα εργασίας, μειωμένο φόρτο εργασίας και άλλα.

Διαβάστε ακόμα: 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία 

ΕΑΤ: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 8 δισ. ευρώ στην πανδημία – Τα κριτήρια και τα νέα εργαλεία 

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα – Ολες οι αλλαγές