Οι κλειδοκράτoρες της παγκόσμιας οικονομίας συναντιούνται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η επιδημία κορωνoϊού αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από την ομάδα των 20 χωρών (G20) ξεκίνησαν τις συναντήσεις το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ για πρώτη φορά από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές εκτός της Κίνας.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν μια μείωση της ζήτησης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο άρα και μια μικρή ύφεση, ενώ σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο προβλέπουν οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό ίσως να αποτελεί μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη καθώς τα εργοστάσια στην Κίνα δουλεύουν περίπου στο μισό από τις συνολικές ικανότητες τους, και πολλοί εργάτες παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Η μερική παύση λειτουργίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως έχει επιπτώσεις τόσο στο εμπόριο, εξαλείφοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας, όσο και στον τουρισμό, την ώρα που αυξάνεται η αβεβαιότητα των επενδυτών.

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σαφή επιβράδυνση και αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να ενισχυθεί από τον λεγόμενο κορωνοϊό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Λε Μερ, από το Ριάντ. «Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό αν πρόκειται για ύφεση και μετά ανάκαμψη σε σχήμα V (γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας) ή αν θα οδηγήσει σε σχήμα L με συνεχή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης» σχολίασε τονίζοντας ότι είναι πιο πιθανό το σχήμα V.

Άλλα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν από τους G20 είναι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων, η επιβολή φόρων στις εταιρείες τεχνολογίας και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ένα τελικό ανακοινωθέν θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

Αλλά ο ιός θα κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Νέα στοιχεία την Παρασκευή υπογράμμισαν τον λόγο ανησυχίας κατά τη συνεδρίαση της G20, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2013, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στην Αυστραλία και την Ιαπωνία εξασθένησε και οι πρώιμες παραγγελίες εξαγωγών για τη Νότια Κορέα παρουσίασαν πτώση.

Η Κίνα ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 92% το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου.

Η Ευρωζώνη ωστόσο ανακοίνωσε άνοδο της βιομηχανικής δραστηριότητας σε υψηλό 6 μηνών τον Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι της Standard Chartered Plc δήλωσαν σε μια έκθεση την Παρασκευή ότι ο ιός θα μπορούσε να καταλήξει να επηρεάσει το 42% της οικονομίας της Κίνας, ενώ στη συνέχεια μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος σε 3% από 3,2%.

Ακόμη χειρότερο θα ήταν μια διεθνής πανδημία, δηλαδή η εξάπλωση του ιού σε πολλές ηπείρους. Η Oxford Economics Ltd. υπολογίζει ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

«Αν η ανάπτυξη συνεχίζει να μειώνεται, είναι βασικό το ερώτημα τί μπορούν να κάνουν οι G20» δήλωσε ο Tom Orlik, οικονομολόγος στο Bloomberg. «Σε ένα κόσμο με εμπορικούς πολέμους, άνοδο του εθνικισμού, και περιορισμένη πολιτική, θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια χρυσή τομή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού» πρόσθεσε.

Ορισμένοι από τους G20 έχουν προβεί ήδη σε ενέργειες καταπολέμησης με την Κίνα να έχει μειώσει τα επιτόκια, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και στην άντληση των αποθεματικών της.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδονησία, το Μεξικό, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική έχουν επίσης μειώσει τα επιτόκια φέτος. Οι κυβερνήσεις σε περισσότερες από τις μισές οικονομίες της G20 έχουν χαλαρώσει το πακέτο του προϋπολογισμού τους ακριβώς γιατί έχουν στρέψει τη δυναμική της οικονομίας τους στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Ωστόσο, άλλοι υιοθετούν μια στάση αναμονής. Τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν κάνει κανένα βήμα μέχρι σήμερα. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ο ιός θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ΗΠΑ και δεν θα χρειαστεί μείωση των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λαντ είπε στην Παρασκευή ότι η «είναι πιο πιθανό ένα σχήμα V» για την οικονομική ανάπτυξη.

Νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκιεβα, έκανε έκκληση για τη χάραξη κοινής πολιτικής με «συντονισμένα μέτρα» από όλες τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά βέλη στη φαρέτρα λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των υψηλών ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς.

Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψη για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 3,3%.

Ένας λόγος να αισιοδοξούμε είναι ότι οι επενδυτές ποντάρουν στην άμεση ανάπτυξη της οικονομίας -δηλαδή ένα σχήμα V. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 4% το 2020 και +22% αν προσθέσουμε και τα αποτελέσματα του 2019. Το ίδιο συμβαίνει και στον MSCI World.

Από τη μεριά της, βέβαια, η Citigroup κρατά συγκρατημένη στάση σχετικά με την άνοδο των μετοχών, θεωρώντας ότι πρόκειται για υπερβολικές αυξήσεις που θα εξανεμισθούν «καθώς η αγορά δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις συνέπειες από το κορωνοϊό».