Απόφοιτος του MIT και παντρεμένος με τη νεότερη κόρη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ εργάζεται για να κάνει την Τουρκία ισχυρή πολεμική δύναμη με σημαία τα νέας τεχνολογίας drones.

Ο 41χρονος που ενστερνίζεται τη φιλοδοξία του πεθερού του, να καταστεί η Τουρκία ως η πλέον ισχυρή και πολεμικά ανεξάρτητη χώρα, ηγείται της Baykar Defence, κατασκευάστρια εταιρεία πολεμικών όπλων τύπου drone. Μέχρι σήμερα, η νέα αυτή τεχνολογία στην οποία ποντάρει ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει βάλει σε νέες περιπέτειες τη χώρα. Ναι, μεν, έχει ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων συμμαχικών συνασπισμών αλλά συγχρόνως έχει προκαλέσει τριγμούς σε παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας στο NATO.

«Τα νέα μας πολεμικά όπλα τα θαυμάζουν σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος τον Ιανουάριο. «Το 93% των νέων μας όπλων κατασκευάζονται στην Τουρκία. Έχουν αποδείξει έμπρακτα πως αλλάζουν τους κανόνες του πολέμου όπως ακριβώς άλλαξαν και τις εξελίξεις στη Λιβύη».

Η πρόθεση από την πλευρά της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Η νέα αυτή στρατηγική αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και συνεχούς προσπάθειας για ανάπτυξη μιας αμυντικής βιομηχανίας που θα είναι αυτάρκης σε συνδυασμό με τη βαθιά επιθυμία του Ερντογάν να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τα ξένα οπλικά συστήματα. «Η χώρα εξελίσσεται συνεχώς σε αυτόν τον τομέα. Αποτελεί μία αναδυόμενη δύναμη στην αγορά και δυνητικά θα μπορούσε να καταστεί ηγέτιδα της» δήλωσε ειδικός επί του θέματος.

Σε άλλοτε φιλικά προσκείμενες προς την Τουρκία δυτικές πρωτεύουσες, το απόθεμα της χώρας μειώθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ο πόλεμος στη Συρία, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνέπειες ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 έπληξαν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις αυτές. Οι απόπειρες της Τουρκίας για αμυντική συνεργασία με χώρες όπως η Ρωσία και το Πακιστάν αλλά και οι απειλές των αμερικανικών κυρώσεων οδήγησαν στην πτώση των τουρκικών αγορών και κυρίως στη νομισματική κρίση του 2018.

Ο Ερντογάν μείωσε την επιρροή των στρατηγών στις αγορές άμυνας, αναλαμβάνοντας τον άμεσο έλεγχο του οργανισμού προμηθειών. Η μετατόπιση δημιούργησε θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τις στρατιωτικές εξαγωγές, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με επικεφαλής τεθωρακισμένα οχήματα και πλοία. Στην αγορά drone, η Τουρκία παραμένει ένας μικρότερος παίκτης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ισραήλ.

Οι συνολικές δαπάνες της χώρας για αμυντικό εξοπλισμό αυξήθηκαν απότομα, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 59% από το 2016 έως το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετή περίοδο. Μπορεί η Άγκυρα να υποστηρίζει ότι επιθυμεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Δύση, αλλά οι προκλήσεις από την πλευρά της δεν σταματούν και το κλίμα που δημιουργείται γίνεται ολοένα και πιο τεταμένο. Η Τουρκία μάλιστα ανακοίνωσε πως η επόμενη ναυαρχίδα του στόλου της, το αεροπλανοφόρο – σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων, TCG Anadolu θα μεταφέρει, αντί για αεροσκάφη (που λόγω του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των F-35 δεν υπάρχουν), UAV.

Διαβάστε ακόμη: