Άσχημα τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς πολύ σύντομα αυτή η απόλαυση αναμένεται να γίνει κατά τι ακριβότερη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κόστος χονδρικής των κόκκων κακάο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και οι κατασκευαστές στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής φασολιών, παραπαίει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και μια ασθένεια που προκαλεί σήψη έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες, προκαλώντας ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Η επεξεργασία των κόκκων έχει επίσης υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο – η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των προϊόντων σε σοκολάτα – υποδεικνύοντας ότι τα εργοστάσια αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Φουάντ Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Αυτό ώθησε τα στελέχη των κορυφαίων κατασκευαστών Lindt & Spruengli AG και Hershey Co. να προειδοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, ακόμη και αφού οι καταναλωτές έχουν ήδη αναγκαστεί να επωμιστούν υψηλότερο κόστος για τα προϊόντα τους.

«Είμαστε σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Πολ Τζάουλς, αναλυτής κακάο στη Rabobank στο Λονδίνο. «Θα μπορούσαμε να δούμε τις σοκολατοβιομηχανίες να μειώνουν το μέγεθος των συσκευασιών σοκολάτας και ενδεχομένως υψηλότερες τιμές».

Η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, η Ακτή Ελεφαντοστού, αναμένεται να δει την επερχόμενη συγκομιδή της να συρρικνώνεται κατά σχεδόν το ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι και έχει αναστείλει τις πωλήσεις που δεσμεύουν τους αγρότες να παραδίδουν προϊόντα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στο μέλλον. Στη Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κακάο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Αυτό είναι πιθανό να θέσει τον κόσμο σε τροχιά για τρίτο διαδοχικό έλλειμμα εφοδιασμού φέτος και ενδεχομένως και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Τζάουλς. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να πλήξει περαιτέρω την παραγωγή, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον ιό των διογκωμένων βλαστών, μια καταστροφική ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει τα δέντρα μέσα σε λίγα χρόνια, και την ασθένεια των μαύρων λοβών, η οποία προκαλεί σήψη των καρπών.

Ενώ η πανδημία οδήγησε σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σοκολάτας και προκάλεσε την εκτίναξη των αποθεμάτων κακάο, η ανάκαμψη της κατανάλωσης και η διετής έλλειψη προσφοράς έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα αυτά. Η Lindt αυξάνει τα αποθέματά της σε κόκκους κακάο ως αντιστάθμισμα έναντι των υψηλότερων τιμών και των ελλείψεων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα. Τόσο η Lindt όσο και μια άλλη ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας, η Barry Callebaut AG, είδαν τον όγκο πωλήσεων να μειώνεται καθώς οι υψηλότερες τιμές ανάγκασαν τους καταναλωτές να συγκρατηθούν.

Διαβάστε ακόμα

Αντί για ξενοδοχείο, 206 διαμερίσματα: Το νέο project των Ισραηλινών στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Τρεις μήνες ακόμη χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής – Έως τις 31/12 σε ισχύ τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα

Άλκης Δαυίδ: Ο χρυσός κληρονόμος «ψήφισε»… Αντίγκουα και όχι Σπέτσες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ