Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση φέτος χάρη στις προσπάθειές της να περιορίσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Σόλτς στην τηλεόραση του Bloomberg ενόψει του ταξιδιού του στο Νταβός, ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης από την ομάδας των G7 που θα παραβρεθεί στο οικονομικό φόρουμ.

Όπως δήλωσε ο Σολτς οι ενέργειες της Γερμανίας για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου και της κατασκευής εγκαταστάσεων LNG – συνέβαλαν στον περιορισμό των ζημιών στην οικονομία.

«Δείξαμε ότι είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg, John Micklethwait. «Κανείς δεν περίμενε πραγματικά ότι θα επιβιώναμε εύκολα από μια κατάσταση όπου θα υπήρχε πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου».

Η Γερμανία πήρε το μάθημά της για την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο

Η Γερμανία πήρε το μάθημά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξάρτησή της από μία μόνο χώρα για την ενεργειακή της επάρκεια, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη συνέντευξή του.

Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας. Η χώρα πριν τον πόλεμο προμηθεύονταν το 55% του φυσικού αερίου από την Ρωσία και η κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την έλλειψή του.

Ο κίνδυνος αυτός έχει προς το παρόν υποχωρήσει καθώς οι ήπιες θερμοκρασίες αλλά και οι προσπάθειες για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της επανενεργοποίησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί πληρότητα 90% στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο μακροπρόθεσμα, οι προκλήσεις για χώρα μετά από δεκαετίες εξάρτησής της από τη Ρωσία παραμένουν.

«Πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας από τον πόλεμο και τα πολλά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και αυτό είναι: πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας, δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από μία χώρα», δήλωσε ο Σολτς.

Στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας η κύρια στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης ήταν η δημιουργία τερματικών σταθμών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Οι δύο πρώτες  εγκαταστάσεις ήδη λειτουργούν, ενώ μια τρίτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Συνολικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λειτουργία πέντε σταθμών.

«Θα δημιουργήσουμε τις εγκαταστάσεις που θα μας διασφαλίζουν τις χωρητικότητες που χρειαζόμαστε», είπε ο Σολτς.

«Ακόμη και η Γερμανία έχει τα δημοσιονομικά της όρια»

Νωρίτερα ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα παράσχει απεριόριστη στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Πρέπει να σκεφτούμε την έξοδο», δήλωσε στο Bloomberg. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να συνεχίσει να δαπανά αυτά τα ποσά», πρόσθεσε. «Ακόμη και η Γερμανία έχει τα δημοσιονομικά της όρια. Είναι ζωτικής σημασίας να επιστρέψουμε σε βιώσιμα και υγιή δημόσια οικονομικά».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ο Λίντνερ, δημοσιονομικό «γεράκι» που ηγείται του φιλικού προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερου κόμματος FDP, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσει πλήρως τα 200 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που έχουν δεσμευτεί για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Qatargate: Συμφωνία με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου υπέγραψε ο Αντόνιο Παντσέρι

Έρευνα: Γιατί σχεδόν ένας στους δύο χρήστες «γυρνά την πλάτη» στα κρυπτονομίσματα (infographic)

Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο