Η Σουηδία δεν μπόρεσε να αποφύγει την χειρότερη οικονομική συρρίκνωση της ιστορίας της παρά το γεγονός ότι υιοθέτησε μια από τις πιο χαλαρές προσεγγίσεις για την πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 8,6% το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Παρότι όμως το ποσοστό αυτό αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την χώρα, είναι μικρότερο από τα ποσοστά που καταγράφονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα ποσοστά συρρίκνωσης της Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας είναι διψήφια, ενώ ακόμη και η οικονομία της Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 10%

Το ΑΕΠ της Σουηδίας συρρικνώθηκε κατά 8,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Σε αντίθεση με τους γείτονές της, η Σουηδία απέφυγε να επιβάλει lockdown, βασιζόμενη αντ ‘αυτού σε οδηγίες εθελοντικής φύσης για τη δημόσια υγεία. Η στρατηγική αυτή συνέπισε με ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι στην υπόλοιπη Σκανδιναβία, και πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να απέτυχε στην προστασία των καταναλωτικών δαπανών.

«Η απότομη συρρίκνωση της σουηδικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ανοσία στον ιό παρά την καλά τεκμηριωμένη προσέγγιση χαλαρότητας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ντέιβιντ Οξλέι, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics. “Ωστόσο, η οικονομική συρρίκνωση του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι εντελώς διαφορετική στην Σουηδία από την «σφαγή» που συμβαίνει αλλού στην Ευρώπη.”

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η (διαφορετική) προσέγγισή της δεν στόχευε στα οικονομικά οφέλη, αλλά στην εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν έχει επίσης παραδεχθεί ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα στην αρχή της εμφάνισης του ιού όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και την προστασία των ηλικιωμένων.

Στην μικρή και ανοιχτή σκανδιναβική οικονομία, παρά το τεράστιο πακέτο ενισχύσεων από την κυβέρνηση καταγράφει ραγδαία αύξηση της ανεργίας που αποδίδεται εν μέρει στη πτώση της εξαγωγικής ζήτησης.

«Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για τη Σουηδία η οικονμία της οποίας είναι εξαγωγική: Πώς θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η αγορά εργασίας λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg Τζοάνα Τζενσον.

Ο οικονομολόγος της Nordea, Τορμπγιον Ισακσον, δήλωσε “είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε το πώς οι διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης του COVID-19 επηρέασαν τις οικονομίες” προσθέτοντας ότι είναι “δύσκολο να εκτιμηθεί δυναμική της ανάκαμψης σε αυτό το σημείο”. Ωστόσο, η πρόβλεψη της Riksbank για συρρίκνωση στο 4,5% σε ετήσια βάση «φαίνεται λογική» και η εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο «δεν αλλάζει πολύ για τις προοπτικές δημοσιονομικής πολιτικής», είπε.