Ο Χούι Κα Γιαν, ιδρυτής της ταλαιπωρημένης εταιρείας ακινήτων China Evergrande Group, παραλίγο να πουλήσει την έπαυλή του στο πύλη Ράτλαντ φέτος για περίπου 251 εκατομμύρια δολάρια – 31 εκατομμύρια δολάρια κάτω από τη ζητούμενη τιμή, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Το ακίνητο στο Νάιτσμπριτζ, το οποίο έχει τη διάκριση του ακριβότερου σπιτιού του Λονδίνου, ήταν αντικείμενο προσφοράς από έναν αγοραστή από τη Μέση Ανατολή, προτού οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.

«Μια άλλη προσφορά εμφανίστηκε τώρα από έναν διαφορετικό αγοραστή από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε το άτομο, αν και υπολείπεται και αυτή της ζητούμενης τιμής του Χούι. Ο Κινέζος μεγιστάνας κατέσχεσε δύο πολυτελή σπίτια στο Χονγκ Κονγκ από τους πιστωτές του τον περασμένο μήνα, καθώς η κρίση χρέους της Evergrande συνεχίζει να διαβρώνει τον πλούτο του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια ώρα με τα πόδια από την πύλη Ράτλαντ, μέσω του Χάιντ Παρκ και της εύπορης περιοχής Μέριλμπον, οδηγεί στο «The Holme», ένα αρχοντικό 40 δωματίων στο Ρίτζεντς Παρκ. Το ακίνητο ανήκε παλαιότερα στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τώρα βρίσκεται υπό αναγκαστική διαχείριση μετά από παραγραφή ενός δανείου. Παρά τις δεκάδες επισκέψεις υποψήφιων αγοραστών φέτος, οι πωλητές δεν έχουν λάβει ακόμη προσφορά που να πλησιάζει αρκετά την τιμή των 314 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητούν, σύμφωνα με το πρόσωπο που γνωρίζει.

«Οι αγοραστές στην αγορά αυτή τη στιγμή θέλουν να αισθάνονται ότι παίρνουν έκπτωση, αλλά οι πωλητές super prime παραμένουν ιδιαίτερα διακριτικοί», δήλωσε η Τζο Εκλς, διευθύνων σύμβουλος του μεσίτη αγορών Eccord.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού, η οικονομική αβεβαιότητα και η χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση του βρετανικού τομέα ακινήτων φέτος. Ενώ η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου είναι πιο απομονωμένη από τέτοιες αντιξοότητες, καθώς οι αγοραστές είναι συνήθως λιγότερο εξαρτώμενοι από το χρέος, η ζήτηση εξακολουθεί να επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα του τομέα και την πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των γενικών εκλογών που θα μπορούσαν να έρθουν ήδη από το επόμενο έτος.

Ο διακριτικός χαρακτήρας της αγοράς ακινήτων υψηλής ποιότητας του Λονδίνου σημαίνει ότι οι πράκτορες συνήθως βολιδοσκοπούν τους υποψήφιους αγοραστές μέσω ιδιωτικών δικτύων. Αυτό επιτρέπει στους πωλητές να πειραματιστούν με την τιμολόγηση χωρίς να αφήσουν ψηφιακό αποτύπωμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν σε μειονεκτική θέση εάν επιλέξουν να επαναπροωθήσουν την αγορά αργότερα.

«Η διαφορά μεταξύ των ζητούμενων και των επιτευχθέντων τιμών σε όλο το προνομιακό κεντρικό Λονδίνο για τα καλύτερα σπίτια είναι σήμερα κατά μέσο όρο 5% έως 6% έκπτωση», δήλωσε ο Τζέρεμι Τζι, διευθύνων σύμβουλος του μεσίτη πολυτελών ειδών Beauchamp Estates, ο οποίος εργάζεται και στις δύο πωλήσεις. «Για σπίτια με τιμές άνω των 19 εκατομμυρίων δολαρίων, που φτάνουν μέχρι και άνω των 125 εκατομμυρίων δολαρίων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκες».

Δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο αξίας 427 εκατομμυρίων δολαρίων με αξία άνω των 18 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, σύμφωνα με έκθεση της Beauchamp Estates – κατά μέσο όρο δύο συμφωνίες ανά μήνα. Αυτό είναι μειωμένο από πωλήσεις αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022 και από πωλήσεις αξίας 645 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εξάμηνη περίοδο μετά το κλείδωμα κατά τη διάρκεια του 2021.

Επιπλέον, οι πωλητές που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν συμφωνίες πρέπει τώρα συνήθως να δέχονται εκπτώσεις. Ένα διαμέρισμα έξι υπνοδωματίων στο Νάιτσμπριτζ που εδρεύει σε ένα πρώην εργοστάσιο σοκολάτας Harrods πωλήθηκε αυτόν τον μήνα σε έναν Ευρωπαίο πολυεκατομμυριούχο έναντι 27 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 8% κάτω από τη ζητούμενη τιμή.

 

Ακολουθεί γράφημα με την συνολική αξία των πωλήσεων κατοικιών στο Λονδίνο με τιμή άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων:

«Σε μια καλοκαιρινή περιήγηση σε δώδεκα ακίνητα στο Νάιτσμπριτζ και το Κένσινγκτον με έναν πελάτη που αναζητούσε ένα σπίτι αξίας έως και 19 εκατομμυρίων δολαρίων, τέσσερις από τους πωλητές ήταν έτοιμοι να βγάλουν τα έξοδά τους ή να δεχτούν μια ζημία», σύμφωνα με την Έκλς.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα πικρό χάπι για να το καταπιεί κανείς», δήλωσε.

Η Εκλς σημείωσε επίσης ότι η ζητούμενη τιμή για ένα σπίτι στο εύπορο προάστιο Σαιντ Τζονς Γουντ είχε μειωθεί από 14 εκατομμύρια δολάρια σε 8,2 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να προσελκύσει προσφορές, πριν επιτευχθεί τελική τιμή πώλησης 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων. «Τα ακίνητα που απαιτούν σημαντική ανακαίνιση ή έχουν εξατομικευτεί για να αντανακλούν ένα συγκεκριμένο γούστο επηρεάζονται περισσότερο», δήλωσε η Εκλς.

«Οι πωλητές επιτέλους συνειδητοποιούν ότι πρέπει να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους και είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε χαμηλότερες προσφορές», δήλωσε η Εκλς. «Αυτό οδηγείται από την ανάγκη να απλοποιήσουν τις υποθέσεις τους με την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών και περιουσιακών στοιχείων και την πίεση από τους συμβούλους ή τις τράπεζες να ξεφορτωθούν επενδύσεις που δεν αποδίδουν».

 

Ακολουθεί γράφημα με τις 5 κορυφαίες βιομηχανίες για δισεκατομμυριούχους κάτω των 50 ετών:

Ακόμα κι έτσι, ο λιγότερο εξαρτημένος από το χρέος χαρακτήρας της αγοράς πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου σημαίνει ότι οι ακριβότερες συναλλαγές αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές από τις φθηνότερες. Ο Τζι της Beauchamp Estates δήλωσε ότι οι ζητούμενες τιμές για τα «σπίτια τρόπαιο» – τυπικά τα πιο ακριβά, πολυτελή ακίνητα – «μπορούν ακόμη να επιτευχθούν ή να ξεπεραστούν παρά την τρέχουσα ύφεση της αγοράς».

«Περίπου το 17% των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή περιουσία αγόρασαν τουλάχιστον ένα σπίτι πέρυσι», σύμφωνα με έκθεση του μεσίτη Νάιτ Φρανκ, «και οι πλουσιότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών εξακολουθούν να εξασφαλίζουν συμφωνίες. Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ραβί Ρουία, για παράδειγμα, αγόρασε φέτος το καλοκαίρι μια έπαυλη 142 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο με θέα το Ρίτζεντς Παρκ».

«Η αγορά κατοικιών άνω των 12 εκατομμυρίων δολαρίων στο προνομιακό κεντρικό Λονδίνο καθοδηγείται σήμερα από Αμερικανούς και αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, ιδίως πελάτες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε ο Τζι.

Διαβάστε ακόμη

Capital Link: Έτος ορόσημο για νέες επενδύσεις το 2024 (pics)

Οπαδική βία: Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στις ΠΑΕ για τις ευθύνες τους

Πώς να φαίνεστε πιο όμορφοι στις βιντεοκλήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ