Έχοντας συνολικά αυτή τη στιγμή 20 έργα υπό διαχείριση, με μία αξία κατά την ολοκλήρωσή τους που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, η DIMAND ετοιμάζεται να προσθέσει τουλάχιστον τρία ακόμη νέα projects στο χαρτοφυλάκιό της, συνεχίζοντας να «επενδύει» στις αστικές αναπλάσεις.

«Στόχος είναι να συμβάλλουμε στην αλλαγή, ώστε η πόλη να γίνει πιο χρήσιμη και λειτουργική για τους κατοίκους της και σε αυτό ακριβώς έχουμε επικεντρωθεί τα τελευταία 10 χρόνια με αναπλάσεις στο κέντρο του Πειραιά, στην Αθήνα και πλέον και στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η οποία τον Ιούνιο ετοιμάζεται για τα επίσημα εγκαίνια και το grand opening του εμβληματικού Πύργου Πειραιά. «Το 2024 είναι μία σημαντική χρονιά για εμάς γιατί ολοκληρώνουμε και παραδίδουμε 5 μεγάλα αλλά και συμβολικά έργα, κάποια από τα οποία συζητούνταν ακόμη και για δεκαετίες και αποτελούσαν αστικό μύθο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιάσουμε τα μεγέθη της φετινής χρονιάς, ενώ επιπλέον έχουν ξεκινήσει άλλα τέσσερα μεγάλα projects που σε επιφάνεια -κοντά στα 140.000 τ.μ.- είναι σαφώς περισσότερα σε σχέση με αυτά που παραδίδουμε φέτος, 90.000-100.000 τ.μ.».

Οι εκτιμώμενες περαιτέρω θετικές επιδόσεις φέτος αποδίδονται αφενός στις επικείμενες πωλήσεις στα πέντε από τα κορυφαία ακίνητα της εταιρείας, τα νέα σε εξέλιξη έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2027, αλλά και τις νέες συμφωνίες για επενδύσεις που επίκεινται και πρόκειται να ανακοινωθούν προσεχώς. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εταιρεία το 2023 επέστρεψε στην κερδοφορία, με κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,1 εκατ. ευρώ το 2022. Η χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων (από την εισαγωγή στο Χ.Α.) για την αποπληρωμή δανεισμού συγκριτικά υψηλού κόστους και η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου οδήγησαν αφενός στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και αφετέρου στην επίτευξη κερδοφορίας στη χρήση 2023, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί στη χρήση 2024. Στο τέλος του 2023, η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (Gross Development Value – GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους ανέρχονταν σε περίπου 1,195 δισ. ευρώ από τα 915 εκατ. ευρώ του 2022.

Ως προς τα πέντε ακίνητα που παραδίδονται φέτος, πρόκειται για τον Πύργο Πειραιά, έναν από τους αληθινούς… αστικούς μύθους για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, γνωστός μέχρι πρότινος και ως «κοιμώμενος γίγαντας», αλλά και το πρώην ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια, που ήδη έχει μισθωθεί στο 100% όσον αφορά τους επαγγελματικούς του χώρους, με το οικιστικό κομμάτι να βγαίνει στην αγορά πιο ενεργά το 2025: «Θέλουμε να δώσουμε πρώτα σε λειτουργία το κτίριο που θα αναδείξει και θα φωτίσει την περιοχή. Πάντως, για τα 36-37 διαμερίσματα του ακινήτου έχουμε λίστα 120 ενδιαφερομένων, γεγονός που μας δείχνει την επιθυμία και την ανάγκη να έχει κάποιος διαμέρισμα στο κέντρο». Επιπλέον, εντός του 2024 παραδίδεται το νέο, «πράσινο» κτίριο γραφείων στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, που είναι ήδη μισθωμένο στην PwC με συμφωνία πώλησης στη Eurobank, επίσης το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια, το οποίο μισθώθηκε στα ΕΛΤΑ και το συγκρότημα γραφείων HUB 26, στη Θεσσαλονίκη. Ως προς το τελευταίο, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, «δημιουργούνται 25.000 τ.μ. γραφείων, με το πρώτο και μοναδικό πράσινο γραφειακό πάρκο της συμπρωτεύουσας, για το οποίο έχει συμφωνηθεί η μίσθωσή του, σε ποσοστό 75%, ενώ μέχρι το τέλος του 2024, που θα μεταβιβαστεί στην Prodea ΑΕΕΑΠ, θα είναι 100% μισθωμένο σε μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Πιστεύουμε πολύ, επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στη Θεσσαλονίκη».

Mάλιστα, από τα νέα έργα, το μεγαλύτερο αφορά το project της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) κοντά στην Ιερά Οδό, στον Ελαιώνα, το οποίο θα έχει μεικτό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει καταρχάς γραφειακούς χώρους για τους οποίους έχει ήδη συμφωνηθεί η μίσθωση για 15.000 τ.μ. από το σύνολο των 50.000 τ.μ. της επένδυσης. «Ωστόσο, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ανοίξαμε τη συζήτηση και για χρήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έχοντας ήδη επαφές για τη δημιουργία ιδιωτικών campus». Η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του εν λόγω project είναι στα 189 εκατ. ευρώ. «Εχοντας ξεκινήσει το έργο και πραγματοποιώντας τις επαφές με υποψήφιους χρήστες, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μεγάλες εγχώριες ή πολυεθνικές εταιρείες αγνοούν την περιοχή, η οποία βρίσκεται μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Για το συγκρότημα έχουμε αφαιρέσει δόμηση και προχωρήσαμε σε εξυγίανση υλικών (σ.σ.: από αμίαντο κ.ά.) και αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική που θέλουμε να συνεχίσουμε προχωρώντας σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε αντίστοιχες περιοχές της πόλης, πιστοί και στα κριτήρια ESG που ακολουθούμε».

Το Skyline

Πέραν των νέων αναπτύξεων, ιδιαίτερης σημασίας είναι και το project Skyline, το γνωστό πακέτο ακινήτων της Alpha Bank, για το οποίο εκτιμάται ότι το κλείσιμο της συναλλαγής για την παραλαβή των ακινήτων θα υλοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, την Αlpha Bank, την Dimand και την Premia Properties και στο πλαίσιο της συναλλαγής, η εταιρεία Skyline, με συμμετοχή κατά 35% της Alpha Bank, θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων έναντι αξίας 437,676 εκατ. ευρώ περίπου, μέσω δανεισμού έως και 240 εκατ. ευρώ που θα παράσχει η τράπεζα Alpha Bank Α.Ε. Το υπόλοιπο 65% θα κατανεμηθεί στο κοινοπρακτικό σχήμα των Dimand-Premia Properties και EBRD σε ποσοστά αντίστοιχα 55%, 25% και 20%. Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων θα πουληθεί, ενώ κάποια από αυτά θα αξιοποιηθούν με περαιτέρω αναπτύξεις.

Διαβάστε ακόμη

Στο Χρηματιστήριο η Puig με τη μεγαλύτερη IPO της Ισπανίας – Τα 110 χρόνια ιστορίας και η επόμενη γενιά

Με αυξήσεις ενοικίων απαντούν οι ιδιοκτήτες Airbnb στα νέα μέτρα

Η ισχύς του δολαρίου δίνει ώθηση στις εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ