Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 υποχώρησε τον περασμένο μήνα η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom, καθώς οι εξαγωγές της σε βασικές αγορές μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου της Ρωσίας άντλησε κατά μέσο όρο 774 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως τον περασμένο μήνα, μειώθηκε δηλαδή κατά 14% από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η παραγωγή της Gazprom μέχρι στιγμής φέτος είναι 262,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μείωση 12% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η εταιρεία σχεδίαζε να παράγει 494,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με πέρυσι.

Η πτώση της παραγωγής ακολουθεί τη σημαντική μείωση των παραδόσεων της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ιστορικά μεγαλύτερη αγορά της, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εταιρεία νωρίτερα φέτος διέκοψε τις προμήθειες σε πολλές χώρες και μείωσε τις ροές μέσω του αγωγόυ Nord Stream προς τη Γερμανία στο 20% της χωρητικότητας, επικαλούμενη προβλήματα συντήρησης στις τουρμπίνες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου, την ώρα μάλιστα που η ΕΕ προσπαθεί να προλάβει την ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Η Gazprom, η οποία δεν παρέχει πλήρη ανάλυση για τις εξαγωγές της, παρείχε κατά μέσο όρο 206 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Πρόκειται για πτώση περίπου 22% από το επίπεδο του Ιουνίου. Είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 τουλάχιστον, ακόμη και με τις καθημερινές ροές προς την Κίνα να σημειώνουν ρεκόρ τον περασμένο μήνα.

Ιστορικά, η Gazprom ήταν σε θέση να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή, ακόμη και έπειτα από μήνες επιβράδυνσης, αναπτύσσοντας πλεονάζουσα δυναμικότητα σε περίπτωση υψηλότερης ζήτησης.

Διαβάστε ακόμα:

Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN): «Επενδύσεις €1,2 δισ. υλοποιούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες»

Αμπάνι εναντίον Αντάνι: Οι «Ινδοί Ροκφέλερ» σε μια σύγκρουση αξίας $208 δισ.

«Καμπάνες» από ΡΑΕ σε προμηθευτές για παραπλανητικές διαφημίσεις τιμολογίων