Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Μουκές Αμπάνι βρέθηκε προ διλήμματος όσον αφορά την επέκταση της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Η Reliance Industries του Αμπάνι μελετούσε την πιθανή εξαγορά ενός ξένου κολοσσού τηλεπικοινωνιών όταν ο Ινδός μεγιστάνας ειδοποιήθηκε για την προσπάθεια του Γκαουτάμ Αντάνι προς αγορά του πρώτου μεγάλου μεριδίου των συχνοτήτων 5G στην Ινδία.

Η Reliance Jio Infocomm του Αμπάνι είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» της ινδικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, ενώ το Adani Group δεν έχει καν άδεια για την προσφορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Και μόνο η ιδέα, όμως, πως ο Αντάνι εξετάζει την είσοδο του στη συγκεκριμένη αγορά, προκάλεσε συναγερμό στους κύκλους του Αμπάνι.

«Ινδοί Ροκφέλερ»

Ένας εκ των συμβούλων του πρότεινε επενδύσεις εκτός Ινδίας, ενώ ένας άλλος πρότεινε μία καθ’ όλα «αμυντική» εγχώρια στρατηγική. Ο Αμπάνι φαίνεται πως επέλεξε το δεύτερο, αφού δεν έκανε ποτέ πρόταση στον ξένο κολοσσό, προετοιμαζόμενος για την «επίθεση» του ανταγωνιστή του.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι Αμπάνι και Αντάνι με περιουσίες $90 δισ και $118,3 δισ αντίστοιχα πρόκειται, πια, να διαξιφιστούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, τη στιγμή που η ινδική οικονομία των $3,2 τρισ. φαίνεται πως εισέρχεται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή. Οι επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, το data streaming και το data storage θυμίζουν την πυρετώδη «κούρσα» της οικονομίας των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα και την άνοδο των θρυλικών οικογενειών των Κάρνεγκι, Βάντερμπιλτ και Ροκφέλερ.

Οι δύο ινδικές οικογένειες φαίνεται πως έχουν την ίδια δίψα για πλούτο και ανάπτυξη, κάτι που θα τους οδηγήσει, εν τέλει, σε «σύγκρουση», σύμφωνα με τον Αρούν Κετζριγουάλ, ιδρυτή της KRIS.

Σύμφωνα, πάντως, με δημόσια ανακοίνωση του Adani Group στις αρχές Ιουλίου, η εταιρεία δεν έχει βλέψεις για είσοδο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ η αγορά οποιωνδήποτε ραδιοκυμάτων θα χρησιμοποιηθεί για «ιδιωτικά δίκτυα» και για την ενίσχυση της ασφάλειας των δικτύων στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρα.

Επέκταση

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι φήμες για την είσοδο του Αντάνι στην αγορά συνεχίζουν ακάθεκτες. Σημειωτέον πως εδώ και δεκαετίες, ο Αντάνι επικεντρωνόταν μόνο σε τομείς όπως λιμάνια, εξόρυξη άνθρακα και ναυτιλία, τους οποίους απέφευγε ο Αμπάνι παρά τις επενδύσεις του σε πετρέλαιο. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες κινήσεις τους τους έχουν φέρει ένα βήμα πριν τη σύγκρουση.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αμπάνι ανακοίνωσε πως μελετά σύναψη συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία και επένδυση στην Aramco. Λίγους μήνες νωρίτερα, η Reliance είχε ακυρώσει την πώληση του 20% του μεριδίου του τομέα ενέργειάς της στην Aramco.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη εμπλακεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού έχουν υποσχεθεί επενδύσεις άνω των $70 δισ σε έναν κρίσιμο τομέα της ατζέντας του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Παράλληλα ο Αντάνι φαίνεται πως έχει βλέψεις για επέκταση στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών, του αθλητισμού, της λιανικής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πετροχημικών. Σημειωτέον πως ο Αμπάνι κατέχει σημαντικό μερίδιο των τομέων αυτών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εάν ο Αντάνι δεν ξεκινήσει να στοχοποιεί τους καταναλωτές με καμπάνιες, τα ιστορικά δεδομένα υποδεικνύουν σημαντική μείωση των τιμών και απότομη αύξηση σε περίπτωση δημιουργίας καθεστώτος δυοπωλίου.

Διαφορές και ομοιότητες

Οι φαινομενικές διαφορές των δύο δισεκατομμυριούχων είναι αρκετές. Ο 65χρονος Αμπάνι, για παράδειγμα, κληρονόμησε τη Reliance από τον πατέρα του, ενώ ο Αντάνι είναι αυτοδημιούργητος  επιχειρηματίας. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο άντρες έχουν και πολλές ομοιότητες.

Είναι εκκεντρικοί και  εξαιρετικά ανταγωνιστικοί, με ιστορικό επιθετικών κινήσεων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς. Έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στην επίτευξη συμφωνιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μεγάλα πρότζεκτ και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, σύμφωνα με αναλυτές. Και οι δύο γεννήθηκαν στη δυτική επαρχία του Gujarat, απ’ όπου προέρχεται και ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ακολουθούν την ατζέντα του Μόντι κατά γράμμα.

Πολλά από τα deals του Αντάνι δεν παρεισφρέουν στους τομείς του Αμπάνι, αφού ο πλουσιότερος -πια- Ασιάτης είχε επεκταθεί διεθνώς τη στιγμή που ο Αμπάνι έχει περιορίσει τις επενδύσεις του στην αλλοδαπή. Το Adani Group εξαγόρασε το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ τον Ιούλιο για $1,2 δισ, ενώ το Μάιο είχε εξαγοράσει τον ινδικό τομέα τσιμέντου της Holcim για $10,5 δισ.

Ανισότητα

Οι αναλυτές συμφωνούν, πάντως, πως οι δύο δισεκατομμυριούχοι και η πιθανή τους σύγκρουση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο για την ινδική όσο και για την παγκόσμια αγορά.

Παρά τα «ιλιγγιώδη» ποσά αυτά και την ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, σύμφωνα με την Ιντίρα Χίργουεϊ, η ανισότητα στη χώρα ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά.

Η διοικητής του Centre for Development Alternatives τόνισε πως «η πιθανή συνεργασία ή το δυοπώλιο μεταξύ των δύο επιχειρηματιών μπορεί να πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν οι δύο ξεκινήσουν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον, θα δημιουργηθεί ανισορροπία στον επιχειρηματικό τομέα, αφού οι μεγιστάνες θα συναγωνίζονται για πρώτες ύλες και πόρους, προκαλώντας ελλείψεις στους μικρότερους ανταγωνιστές».

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός: «Ηλεκτροπληξία» λόγω φυσικού αερίου

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το «χρυσάφι» στο ΝΒΑ και το… χρυσό με την Ελλάδα (pics)

«Κοσμικόν»: Το μυστικό πίσω από τα «γλυκά» κέρδη της γνωστής αλυσίδας (pics)