Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Πολωνίας και ιδιοκτήτρια του πιο ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να εγκαταλείψει εντελώς τον άνθρακα σε μόλις επτά χρόνια. Η Πολωνία σχεδιάζει να μεταφέρει όλα τα «βρώμικα» περιουσιακά της στοιχεία σε μια οντότητα που θα μοιάζει με «κακή τράπεζα».

Η Polska Grupa Energetyczna (PGE) επιδιώκει να είναι κλιματικά ουδέτερη στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, ή 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ανέφερε στην επικαιροποίηση της στρατηγικής της την Τρίτη. Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας όμιλος επανέλαβε το σχέδιό του να κατασκευάσει 2,5 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030 και έναν πυρηνικό σταθμό ισχύος 2,8 γιγαβάτ έως το 2040. Οι επενδύσεις θα κοστίσουν περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια ζλότι (30 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανακοίνωση της PGE έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση της Βαρσοβίας επιταχύνει τη διαδικασία για την απόσπαση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα από τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη μεταβίβασή τους σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Εθνική Υπηρεσία Ενεργειακής Ασφάλειας ή NABE. Το σχέδιο νόμου που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να λάβει η NABE χρηματοδότηση με εγγύηση από το κράτος δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η απόσχιση θα επιτρέψει στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να ανακτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης της Πολωνίας.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη (29/8) ότι «βλέπει» τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων, ή Ebitda, για την περίοδο 2024-2030 να διαμορφώνονται σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ζλότι.

Σχεδιάζει να παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και το 70% την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με περισσότερο από 80% από άνθρακα πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Δύσκολες ημέρες για τους δανειολήπτες στην Ευρώπη από το σοκ των επιτοκίων (γραφήματα)

North Evia Pass 2023: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το voucher

GfK: Υποχωρεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ