Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μία σημαντική αναδιάρθρωση της νομικής και φορολογικής της δομής που απομακρύνει τον πετρελαϊκό κολοσσό από τη Χάγη.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος θέλει να ευθυγραμμίσει τη φορολογική του έδρα με τη χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένος, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σκοπεύει επίσης να μεταφέρει τα διοικητικά του όργανα, ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του. Οι μέτοχοι θα πρέπει να ψηφίσουν για τις προτεινόμενες αλλαγές στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι αλλαγές έρχονται την ώρα που η Shell βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακτιβιστή επενδυτή που απαιτεί η εταιρεία να χωριστεί στα δύο προκειμένου να προσελκύσει μετόχους που εγκαταλείπουν τον ενεργειακό τομέα λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Η Shell ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να καταργήσει την παρούσα διπλή μετοχική της δομή, να αφαιρέσει το «Royal Dutch» από το όνομά της, να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μεταφέρει τα διοικητικά της όργανα από τη Χάγη στο Λονδίνο.

Η ολλανδική κυβέρνηση απάντησε δηλώνοντας «Μας εκπλήσσει δυσάρεστα αυτό. Η κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά λύπη της για αυτήν την ανακοίνωση του αγγλο-ολλανδικού ομίλου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στεφ Μπλοκ, στο Twitter.

Η υιοθέτηση μιας απλοποιημένης δομής βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και χρόνια, αλλά οι σχέσεις Shell – Ολλανδίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Έρευνα: Οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από τo θαλάσσιο «μποτιλιάρισμα» στα λιμάνια

Πώς ο λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα ψαλιδίσει τις ανατιμήσεις του ρεύματος στη βιομηχανία

Σκρέκας: Η επιδότηση στο ρεύμα θα φανεί στον επόμενο εκκαθαριστικό