Η Ασία αποτελεί πλέον το επίκεντρο του φόβου για τους επενδυτές, όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των νέων μεταλλάξεων.

Αν και τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ επιδεικνύουν σταθερή ανάκαμψη, οι μετοχές στην Ασία έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και των βραδέων προγραμμάτων εμβολιασμού στην ήπειρο. Η φθίνουσα αυτή πορεία συνεχίστηκε την Παρασκευή λόγω της πτώσης του δείκτη MSCI Asia Pacific ο οποίος απόσβεσε τα μέχρι τώρα κέρδη. Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε εφαρμογή πλάνου υποστήριξης της οικονομίας.

«Η Ασία αποτελούσε το λαμπρό παράδειγμα της καταπολέμησης του κορωνοϊού πέρυσι, αλλά τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού συνδυασμένα με το στέλεχος δέλτα φέτος, σημαίνουν πως άλλος ένας χρόνος θα “χαθεί”», ανέφερε ο Μαρκ Μάθιους, στέλεχος της Bank Julius Baer & Co της Σιγκαπούρης, προσθέτοντας πως «υπολογίζω πως η Ασία θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί και τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα».

Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης των προβλημάτων οι κινεζικές αρχές απελευθέρωσαν περίπου 1 τρισ γουάν ($154 δισ) μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την 15η Ιουλίου.

«Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αλλάζει ρότα από τις προαναφερθείσες μειώσεις ρευστότητας. Οι αγορές θα το λάβουν ως σημάδι χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής της για το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε ο Ντινγκ Σουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος τoυ τομέα Greater China and North Asia της Standard Chartered Plc στο Χονγκ Κονγκ.

Προβλήματα στον τεχνολογικό τομέα

Νέες ρυθμίσεις της κινεζικής κυβέρνησης που πλήττουν τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών αυτή την εβδομάδα έχουν επίσης προκαλέσει επενδυτικούς φόβους. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises επέδειξε μείωση σε επίπεδα bear market (πτωτικού κύκλου) λόγω των πιέσεων προς τον τεχνολογικό τομέα.

«Όλα αποτελούν ένδειξη του πόσο δύσκολη είναι η ανάκαμψη», ανέφερε ο Μάρβιν Λο, στρατηγικός αναλυτής της State Street σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η PBOC (κεντρική τράπεζα της Κίνας), συνδυασμένα με τα νέα στελέχη του κορωνοϊού υποδεικνύουν πως η ανάκαμψη θα είναι ασταθής και η σταθεροποίηση μέσω σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής δε θα είναι τόσο εύκολη», υπογράμμισε.

Κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός αποτελεί μία σημαντική πρόκληση. Στην Ιαπωνία, το Τόκιο έχει και πάλι συστήσει μέτρα για την καταπολέμηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε θα έχουν θεατές και ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average επιδεικνύει διορθωτικές τάσεις. Η Νότια Κορέα αυξάνει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη Σεούλ, τη στιγμή που η Ινδονησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων που έχει “λυγίσει” το σύστημα υγείας της. 

«Οι ασιατικές οικονομίες έχουν πληγεί τα μάλα από την αύξηση των κρουσμάτων, δημιουργώντας εύλογους φόβους όσον αφορά την επιρροή του ιού στην οικονομική ανάκαμψη» ανέφερε ο Σέιν Όλιβερ της AMP Capital Investors του Σίδνεϊ.

Διαβάστε ακόμη: 

ΑΑΔΕ: Δικαίωμα ένστασης για όσους δεν πήραν επιστρεπτέες και επιδοτήσεις

Η αιολική βιομηχανία καλεί τους G20 να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ

COSMOTE Vs NOVA: Τηλεοπτικό «ντέρμπι» για τα εκατομμύρια του ποδοσφαίρου