H 16ετής θητεία της Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελάριος της Γερμανίας τελειώνει.

Η Μέρκελ, τώρα, προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσαν οι διπλωματικές της κινήσεις στη δημοτικότητα του συντηρητικού μπλοκ.

Σε πρόσφατες επισκέψεις της στο Κίεβο και τη Μόσχα η Καγκελάριος επανέλαβε την προσήλωσή της στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης παρά την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, ενώ μίλησε και για την καθ’ όλα αποτυχημένη Συμφωνία του Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Μέρκελ είχε ηγηθεί της προσπάθειας για τη συγκεκριμένη Συμφωνία με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά, οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές παρατάξεις των δύο πλευρών συνέχισαν τις εχθροπραξίες.

Οσο για τον αγωγό Nord Stream 2, η Μέρκελ κατηγορείται πως παρέδωσε τα ηνία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έπληξε τα ουκρανικά συμφέροντα, δημιουργώντας ένα δυσεπίλυτο γεωπολιτικό πρόβλημα.

Τα δύο αυτά «παραπτώματα» των πρόσφατων πολιτικών κινήσεων της Σιδηράς Κυρίας της Γερμανίας, αμαυρώνουν και την πολιτική της κληρονομιά.

Ανατολική Γερμανία

Η Μέρκελ αυτοπροσδιορίζεται ως «ρωσόφιλη». Πολλοί, μάλιστα, αναφέρουν πως έχει πορτραίτο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας στο γραφείο της στην Καγκελαρία.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και μέχρι τώρα αποτελεί τον κύριο διπλωματικό συνδετικό κρίκο με τον κατά τα άλλα δυσπρόσιτο στη Δύση Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε θητεύσει ως πράκτορας της KGB στην πόλη της Δρέσδης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά οι καλές διπλωματικές τους σχέσεις επλήγησαν μετά την εισβολή και κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους το 2014, κάτι που η Μέρκελ έχει πολλάκις δηλώσει πως πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.

Η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στη Μόσχα την 20η Αυγούστου αποκάλυψε και τα σαθρά θεμέλια της πάλαι ποτέ φιλίας. Ο Πούτιν της προσέφερε μπουκέτο με λουλούδια και ανακοίνωσε πως η Καγκελάριος θα μπορεί να επισκεφθεί τη Ρωσία οποτεδήποτε θέλει μετά την θητεία της. Από την πλευρά της, η Μέρκελ καταδίκασε τον Πούτιν για την «απαράδεκτη» καταδίκη και φυλάκιση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ πρότεινε την απελευθέρωσή του την ημέρα της επετείου της δηλητηρίασής του από Ρώσους πράκτορες.

Ο Πούτιν αντεπιτέθηκε, αναφέροντας πως η επέκταση του ενεργειακού συμβολαίου φυσικού αερίου με την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την ευρωπαϊκή ζήτηση, η οποία μπορεί να περιοριστεί λόγω των νέων κανόνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: «Πρόκειται για κάτι το ξεκάθαρο. Δεν μπορούμε να υπογράψουμε επέκταση της συμφωνίας εάν δεν έχουμε παράλληλες συμβάσεις για την προμήθεια των Ευρωπαίων καταναλωτών. Λαμβάνοντας υπ’ όψη την “πράσινη” ατζέντα της Ευρώπης, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για το εάν και πόσο φυσικό αέριο θα αγοράσει η Ευρώπη».

Ο «Γόρδιος δεσμός» του αγωγού

Η Μέρκελ επανέλαβε την πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τον Nord Stream 2 ως «όπλο». O ισχυρός άντρας της Ρωσίας ενδέχεται να σταματήσει την ροή φυσικού αερίου προς Δυσμάς μέσω της Ουκρανίας, κάτι που θα πλήξει την οικονομία της ευρωπαϊκής χώρας. Παράλληλα, η ροή του αερίου προς τη Γερμανία θα γίνεται ανεμπόδιστα μέσω του -σχεδόν ολοκληρωμένου- αγωγού Nord Stream 2 ο οποίος βρίσκεται στα βάθη της Βαλτικής Θάλασσας.

Όλα, πια, κρίνονται από τον Πούτιν ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την επέκταση του συμβολαίου με την Ουκρανία πέραν του 2024.

«Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η συμφωνία, τόσο το καλύτερο», ανέφερε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο. Οι διπλωματικές προσπάθειες της Καγκελαρίου, πια, συνεχίζονται μέσω του αντιπροσώπου της, Γερμανού ΥΠΟΙΚ Πίτερ Αλτμάιερ.

Διαβάστε ακόμη:

Άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει o νέος νόμος – Τι ισχύει για τις αργίες (vid) 

«Ο θάνατός σου η ζωή μου» στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων 

Καταιγίδα ανατιμήσεων τρομάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Συναγερμός στο κυβερνητικό επιτελείο