Μία νέα περίοδος γεωπολιτικών συγκρούσεων και σχέσεων αλλάζει τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε αλλαγή των στρατηγικών τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  συνεχίζεται ακάθεκτος ενώ η νέα «ψυχροπολεμική σχέση» ΗΠΑ-Κίνας αναγκάζει τον υπόλοιπο κόσμο στο να επιλέξει «στρατόπεδο». Οι ηγέτες των εκάστοτε χωρών εφαρμόζουν νέα μέτρα για να αποφύγουν ελλείψεις πρώτων υλών και αυστηροποιούν τους κανόνες εξαγωγής όσων ελέγχουν.

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός αφορά την αντιμετώπιση όλων αυτών των γεωπολιτικών ρίσκων. Μέρος της ελίτ του Νταβός θα προσηλωθεί στις αγορές ενέργειας και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ άλλοι θα προσηλωθούν στην αγορά των μικροτσίπ και τις κινήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Ζούμε σε έναν πιο διασπασμένο πλανήτη ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία εύθραυστη χρηματοοικονομική πραγματικότητα. Όλοι αναρωτιούνται πώς, πού και πότε πρέπει να επενδύσουν σε αυτόν το νέο κόσμο», τόνισε το στέλεχος της Bain & Co, Κάρεν Χάρις.

Ιδού η λίστα των πιο σημαντικών οικονομικών παραγόντων για το 2023  που συνέθεσε το Bloomberg: 

Εργαλειοποίηση της ενέργειας

H ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να την εργαλειοποιήσουν, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα των αγορών ενέργειας και το 2023.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει τονίσει πως δε θα εξάγει πετρέλαιο σε όσες χώρες λαμβάνουν μέρος στην επιβολή του πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου στα $60/βαρέλι των G7. Η Ρωσία έχει ακόμα πολλούς αγοραστές, όπως την Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία. Έχει, επίσης, και την ικανότητα να σταματήσει την παραγωγή της, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Το επερχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό ντίζελ ανησυχεί τους αναλυτές. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν περιορίσει το πρόβλημα και τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε ελλείψεων, μειώνοντας τις τιμές της ενέργειας.

H μάχη για τα μικροτσίπ

Τα μικροτσίπ αποτελούν το επίκεντρο των πάντων. Από τα ηλεκτρικά οχήματα, μέχρι τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τις νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι ημιαγωγοί αποτελούν μία νέα όψη του γεωπολιτικού νομίσματος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει ορισμένα διπλωματικά όπλα για να μπλοκάρει την πρόσβαση της Κίνας στην αγορά των εξελιγμένων μικροτσίπ. Παράλληλα, λανσάρισε πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους $52 δισ. για την αμερικανική αγορά μικροτσίπ έτσι ώστε να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

Οι ΗΠΑ τονίζουν πως οι προσπάθειές της έχουν ως απώτερο στόχο τον περιορισμό της άκρατης εξέλιξης του κινεζικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Το Πεκίνο τονίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να καταπνίξουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Η Ολλανδία και η Ιαπωνία, από την πλευρά τους, χώρες με ανεπτυγμένη παραγωγική ικανότητα μικροτσίπ εξελιγμένης τεχνολογίας έχουν ήδη συμφωνήσει να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ουάσινγκτον.

Πόλεμος στην Ταϊβάν

Ο νέος ψυχρός πόλεμος της Δύσης με την Κίνα μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο στην Ταϊβάν.

Εκτός από τους προφανείς κινδύνους όσον αφορά τη σύγκρουση πολλαπλών πυρηνικών δυνάμεων στο ασιατικό κράτος, υπάρχει -παράλληλα- και μία σημαντική οικονομική άποψη στο όλο θέμα. Η Ταϊβάν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο, TSMC, κάτι που κάνει τη χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Κατά αυτόν τον τρόπο, οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο στη χώρα θα δημιουργήσει ένα νέο «ντόμινο» κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Συμμαχίες και επιδοτήσεις

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις επιδοτήσεις για τη στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών τους και την στήριξη των οικονομιών τους παρά τις διεθνείς συμμαχίες οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Τα πρόσφατα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων όπως το Inflation Reduction Act, έχουν δημιουργήσει τριβές μεταξύ των πάλαι ποτέ σταθερών διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ευρώπη αφού οι χώρες της Ε.Ε. τονίζουν πως οι κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν προωθούν τον απομονωτισμό και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα παραβαίνουν τους κανονισμούς του διεθνούς εμπορίου.

Πρωτοκαθεδρία του δολαρίου

Όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές εκτός του δολαρίου, αφού το «greenback» αποτελεί εργαλείο για την προώθηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η μετάβαση από το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό θα πάρει πολλά χρόνια. Η πρόσφατη αύξηση της ισοτιμίας του το 2022, όμως, ανέδειξε τη σωρεία των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η πρωτοκαθεδρία.

Γι αυτόν το λόγο, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν φαίνεται πως έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για εύρεση νέων νομισμάτων και τρόπων διεκπαιρέωσης του εμπορίου τους.

Κάτι τέτοιο αποτελεί ευθεία απειλή για τη Δύση, η οποία βασίζεται στο αμερικανικό νόμισμα για την επιβολή των κυρώσεών της αλλά και την επέκταση της οικονομικής της επιρροής.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες επενδύσεις 6 δισ. για φθηνό ρεύμα

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

Ρομπότ… made in Greece – Οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στον αυτοματισμό (πίνακας)