Η ρυθμιστική αρχή  της Ινδίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει τελεσίγραφο στον μεγιστάνα Σουμπράτα Ρόι να αποπληρώσει αμέσως το χρέος του το οποίο ανέρχεται σε 626 δισεκατομμύρια ρουπίες (8,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ή διαφορετικά να αναστείλει την αποφυλάκιση του.

Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας δήλωσε ότι οι οφειλές που εκκρεμούν για τις δύο εταιρείες του ομίλου Sahara India Parivar καθώς και του επικεφαλής του ομίλου ανέρχονται σε 626 δισεκατομμύρια ρουπίες, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg. Οι οφειλές του μεγιστάνα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη σε σύγκριση με τις 257 δισεκατομμύρια ρουπίες που έπρεπε να πληρώσει πριν από οκτώ χρόνια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας το 2012, με απόφασή του έκρινε ότι οι εταιρείες του ομίλου Sahara, παραβίασαν τους νόμους ασφαλείας και κατάφεραν να αποσπάσουν παράνομα πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος τότε είχε δηλώσει ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε μετρητά λόγω του ότι εκατομμύρια Ινδοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και παροχές.

Η ρυθμιστική αρχή δεν κατάφερε να εντοπίσει τους επενδυτές και όταν οι εταιρείες της Sahara απέτυχαν να πληρώσουν το χρέος, το δικαστήριο έστειλε τον Ρόι στη φυλακή.

«Είναι απολύτως λανθασμένη η συγκεκριμένη απαίτηση της ρυθμιστικής αρχής», δήλωσε ο όμιλος Sahara σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη. Η αρχή έχει προσθέσει τόκους 15% και αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση διπλής πληρωμής, καθώς οι εταιρείες έχουν ήδη εξοφλήσει τους επενδυτές, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η υπόθεση του Ρόι, η οποία μάλιστα προβλήθηκε και στη σειρά του Netflix «Bad Boy Billionaires», είναι μία από τις πολλές ιστορίες που σχετίζονται με επιχειρηματίες που έχουν κηρύξει πτώχευση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αλλά και στις προσπάθειες της Ινδίας να κυνηγήσει τους πλούσιους και διάσημους που απέτυχαν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ο Ρόι, ο οποίος πριν από την πτώχευση κατείχε μια αεροπορική εταιρεία, μια ομάδα της F1, μια ομάδα κρίκετ, πολυτελή ξενοδοχεία σε Λονδίνο και  Νέα Υόρκη αλλά και χρηματοοικονομικές εταιρείες, παρέμεινε στη φυλακή για πάνω από δύο χρόνια ενώ σήμερα είναι απαλλαγμένος από το 2016.

«Η ιστορία της Sahara, σχεδόν μια δεκαετία μετά την τελική απόφαση του δικαστηρίου, φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει ακόμη οριστικά», δήλωσε ο Αμπχιρούπ Λάχιρι, συνεργάτης της IndusLaw. «Μέσω της τρέχουσας αναφοράς της, η ρυθμιστική αρχή έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν προτίθεται να επιδείξει ελαστικότητα στην επίλυση ενός μακροχρόνιου και περιβόητου ζητήματος» συμπληρώνει.

Ο Ρόι έχει αποπληρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 150 δισεκατομμύρια ρουπίες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ρυθμιστική αρχή, ενώ ο όμιλος Σαχάρα αντίθετα υποστηρίζει πως το ποσό αυτό ανέρχεται ήδη στα 220 δισεκατομμύρια ρουπίες. Το δικαστήριο ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα εξεταστεί η υπόθεση στη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη: 

– Οι Βρετανοί «ξεδίνουν» με χριστουγεννιάτικες αγορές – «’Εκρηξη» των online πωλήσεων

– Bloomberg: Οι αγορές «λύγισαν» τον Ερντογάν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

– Apple: Μειώνει στο μισό τις χρεώσεις των εφαρμογών στο App Store