Την τετραήμερη εργασία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στο Ντουμπάι, το προσωπικό του οποίου πλέον θα εργάζεται λιγότερες ώρες την εβδομάδα, διατηρώντας τον ίδιο μισθό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την ανακοίνωση για την τετραήμερη εργασία έκανε το LPM Restaurant & Bar, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως La Petite Maison, ενώ το ίδιο θα ισχύει και στα δύο υποκαταστήματά του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με αυτόν τον τρόπο, το δημοφιλές γαλλικό εστιατόριο προσπαθεί να προσελκύσει προσωπικό, αλλά και να κρατήσει τους καλύτερους υπαλλήλους του, σε έναν τομέα υψηλού ανταγωνισμού.

«Ήταν πραγματικά απαραίτητο να κάνουμε κάτι», τόνισε η Alexandra Audon, διευθύντρια επιχειρήσεων της LPM στη Μέση Ανατολή, «Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο κλάδος της φιλοξενίας δεν ήταν ποτέ γνωστός για αυτόν τον διαχωρισμό».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το προσωπικό του LPM Restaurant & Bar θα εργάζεται τρεις ώρες λιγότερο κάθε εβδομάδα, καθώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να πειραματίζονται στην 4ήμερη εργασία.

Μάλιστα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μετά την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων, έδειξαν ότι το μέτρο λειτούργησε θετικά τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία το 88% των εταιρειών που πέρυσι δοκίμασαν τη τετραήμερη εργασία, δήλωσαν ότι το πρόγραμμα ήταν αποδοτικό.

Στην ιδανική περίπτωση, όπως εκείνη που εφαρμόζει η Ν. Ζηλανδία, οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση στην εβδομάδα εργασίας κατά μία ολόκληρη εργάσιμη, εξακολουθώντας να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.

Η δοκιμαστική εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας έχει ξεκινήσει και σε άλλα εστιατόρια ανά τον κόσμο, όπως στο «Blue Hill» της Ν. Υόρκης, όπου ο σεφ Νταν Μπάρμπερ έχει αναθεωρήσει το πρόγραμμα έτσι, ώστε τα μέλη του προσωπικού να περνούν τα 2/3 του χρόνου τους κάνοντας τις δουλειές τους στο εστιατόριο και το 1/3 στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Joe O’Connor, διευθυντή και συνιδρυτή του Work Time Reduction Center of Excellence και πρώην CEO του «4 Day Week Global», η τετραήμερη εργασία προς το παρόν εφαρμόζεται περισσότερο σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, οικονομικών υπηρεσιών και σε άλλες δουλειές γραφείου, παρά στον τομέα της εστίασης.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει και επειδή στα εστιατόρια υπάρχει μεγαλύτερη εργασιακή πίεση, ωστόσο σύμφωνα με τον Joe O’Connor «μάλλον απαιτείται μια κάπως πιο καινοτόμος προσέγγιση». Παρόλα αυτά, ο ίδιος επισήμανε ότι η 4ήμερη εργασία μπορεί να επιτευχθεί και στα εστιατόρια, καθώς ορισμένα έχουν αυτοματοποιήσει κάποιες διαδικασίες, όπως τις κρατήσεις και τις πληρωμές.

Μάλιστα, όπως είπε στο Bloomberg, οι εταιρείες που προσφέρουν την ίδια αμοιβή για λιγότερες ώρες εργασίας λαμβάνουν περισσότερα βιογραφικά.

Σε ό,τι αφορά το LPM, το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδέα για 4ήμερη εργασία θα επεκταθεί και στα άλλα εστιατόρια στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Σαουδική Αραβία), ενώ η εφαρμογή της ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη στα εστιατόρια σε Κύπρο, Λονδίνο, Μαϊάμι και Χονγκ Κονγκ, εν μέρει επειδή η εργατική νομοθεσία είναι διαφορετική.

«Όλοι γνωρίζουμε πως όταν είναι ευχαριστημένοι οι εργαζόμενοι, είναι και οι επισκέπτες», επισήμανε η Alexandra Audon. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δουλέψεις».

Διαβάστε ακόμη

Σεμίραμις και Αλίκη Παληού: Οι κόρες του Συμεών Παληού χαράζουν τη δική τους ρότα στη Ναυτιλία

Motor Oil: Ενισχύει τον τομέα της αποθήκευσης με νέα μονάδα στην Κομοτηνή

Ηλεκτρική ενέργεια: Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα