Ένας μόλις μήνας έχει περάσει από την έλευση του 2021. Οι αγοραστές των assets αναδυόμενων αγορών φαίνεται, όμως, πως θέλουν τα χρήματά τους πίσω. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ένα σημαντικό sell-off, η προοπτική μιας δυναμικότερης ανάπτυξης λόγω των οικονομικών κινήτρων, των εμβολίων και της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εμπιστοσύνη στις αγορές. Οι Goldman Sachs, Societe Generale και Loomis Sayles ήταν μερικές από τις επενδυτικές οι οποίες πόνταραν στις αναδυόμενες αγορές εν μέσω της μεγαλύτερης αύξησης τριετίας του δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index.

Ο δείκτης της MSCI Inc ο οποίος μελετά τα ομόλογα των αναδυόμενων κρατών, είχε την χειρότερη επίδοσή του από τον Μάρτιο, με πτώση της τάξης 4,5%, λόγω της ολοένα και περιπλεκόμενης κυκλοφορίας των εμβολίων στους πολίτες των ΗΠΑ.

H ανησυχία των επενδυτών έφτασε σε υψηλό τριμήνου, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε τη συνέχιση του προγράμματος υποστήριξης της οικονομίας. Οι υπαινισσόμενες μεταβλητότητες των ισοτιμιών νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές οδήγησαν και την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση στα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών.

Ο Φεβρουάριος μπορεί να συνεχίσει με την ίδια πορεία. Ενας επίσημος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επέδειξε μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, ενώ η δραστηριότητα στη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών έφτασε σε νέο χαμηλό από τον περασμένο Μάρτιο. Η πλειονότητα των αγορών της Μέσης Ανατολής επέδειξε νέα πτώση την Κυριακή. 

Χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις

Η Ζάμπια δεν κατάφερε να εκπληρώσει πληρωμή κουπονιού την 30η Ιανουαρίου για το Eurobond με ημερομηνία ωρίμανσης το 2027, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ της χώρας. Εγινε η πρώτη αφρικανική χώρα η οποία χρεοκόπησε μετά από την προηγούμενη απουσία πληρωμής  κουπονιού του Eurobond τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ΥΠΟΙΚ της Αιθιοπίας Εγιόβ Τεκαλίν ανέφερε πως η χώρα του από την πλευρά της θα αναζητήσει λύσεις αναδιάρθρωσης του χρέους της μέσω νέου προγράμματος του G20. Το Τσαντ αποτέλεσε την πρώτη χώρα η οποία ζήτησε αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της μέσω του πλαισίου υποστήριξης του G-20. 

Η περιοχή Σάλτα της Αργεντινής συμφώνησε με γκρουπ δανειστών για αναδιάρθρωση των ξένων ομολόγων της με ωρίμανση το 2024.

Η απόφαση στα χέρια των κεντρικών τραπεζών

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια απαράλλακτα την Τετάρτη. Παρόλα αυτά, το Bloomberg Economics αναμένει πως αυτό δε σημαίνει την απουσία της θέσπισης άλλων μέτρων χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, ανησυχεί για τη μελλοντική ισοτιμία του ταϊλανδέζικου μπατ, ενώ θα μελετήσει και τακτικές για την εξισορρόπηση των ροών ρευστού.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αναμένεται να κρατήσει σταθερή την πολιτική της. Παρόλα αυτά, το Bloomberg Economics αναφέρει πως η τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, μετά την πληθωριστική μείωση του Δεκεμβρίου σε θεμιτά όρια.

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά την Τετάρτη, με το ζλότι να παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο φέτος. Η τράπεζα υποσχέθηκε να κρατήσει το ζλότι σταθερό και να επιτρέψει στην οικονομία να αναπτυχθεί βάσει των χαλαρών νομισματικών συνθηκών. Οι κεντρικές τράπεζες σε Τσεχία, Γκάνα και Αίγυπτο αναμένεται να κρατήσουν τα επιτόκια απαράλλακτα αυτή την εβδομάδα.

Ενας μεγάλος αριθμός ασιατικών χωρών με σημαντικά αποθέματα θα προβούν σε αναφορά των επιπέδων ξένου συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα. Ο Ιανουάριος δε θα έπρεπε να είναι ένας μήνας που έγιναν μεγάλες αγορές δολαρίων, δεδομένης της ανάκαμψης του νομίμσματος των ΗΠΑ. Για τις χώρες οι οποίες δέχονται πιέσεις υποτίμησης -όπως η Νότιος Κορέα– τα στοιχεία θα αποκαλύψουν την ασύμμετρη φύση της συγκέντρωσης αποθεμάτων. Οι ασιατικές χώρες συνήθως αγοράζουν δολάρια και δεν τα πωλούν τόσο εύκολα. Το κορεατικό γουόν έχει και την χειρότερη απόδοση μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων τον Ιανουάριο. Το κινεζικό γουάν ήταν και το ισχυρότερο ασιατικό νόμισμα την περασμένη εβδομάδα.

Το ΡΜΙ

Μία πλειάδα βιομηχανικών δεδομένων παραγωγής από την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της ανάκαμψης ανά τον κόσμο. Τα επίσημα στοιχεία ΡΜΙ της Κίνας δεν ήταν και τόσο καλά την Κυριακή. Παρόλα αυτά δεν ισχύει το ίδιο για την υπόλοιπη  Ασία. Οι ενδείξεις μέχρι τώρα υποδεικνύουν πως τα ΡΜΙ θα έπρεπε να βρίσκονται σχετικά απαράλλακτα. Από τη μία, οι νέοι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού στην Ασία και το spill-over από την επιβράδυνση του κινεζικού ΡΜΙ θα έπρεπε να μειώσουν τον δείκτη. Από την άλλη, τα υψηλά νούμερα US Markit για τον Ιανουάριο και οι γιγαντωμένες εξαγωγές από τη Νότιο Κορέα αποτελούν τεράστιο υποστηρικτικό βοήθημα για τον δείκτη.

Τα πληθωριστικά στοιχεία

Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) για τον Ιανουάριο θα μελετηθούν τα μάλα. Οποιαδήποτε ένδειξη επιβράδυνσης του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Ο δείκτης στην Ινδονησία παραμένει άνετα σε χαμηλότερο από το εκτιμώμενο επίπεδο της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης της Ν. Κορέας αναμένεται την Τρίτη. Οι δείκτες σε ΦιλιππινεςΤαϊλάνδη και  Ταϊβάν θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, ενώ αναμένονται να βρίσκονται σε σταθερό σημείο. Το CPI της Κολομβίας μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό, όπως και αυτό του Περού.

Λοιπά δεδομένα και τεκταινόμενα

Ο στρατός της Μιανμάρ συνέλαβε την Αουνγκ Σαν Σου Κι και κατέλυσε το κράτος. Παρόλα αυτά, η πολιτική αναταραχή στη χώρα δεν αναμένεται να επηρεάσει την υπόλοιπη Ασία. Τα ινδικά ομόλογα επέδειξαν πτώση και οι μετοχές επέδειξαν άνοδο μετά από την αποκάλυψη πλάνου της χώρας για την ανάκαμψη από την πανδημία, ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Τα στοιχεία των εξαγωγών της Ν. Κορέας ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή το ΑΕΠ της Ινδονησία αναμένεται να επιδείξει νέα μείωση για το τέταρτο τρίμηνο. Στη Βραζιλία, η αναμενόμενη τεράστια απεργία των οδηγών φορτηγών μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της λατινικής Αμερικής και να κοστίσει δισεκατομμύρια. Στη  γειτονική Χιλή, η οικονομική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου επέδειξε στοιχεία αργής οικονομικής ανάκαμψης, ενώ στην Κολομβία όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα του πληθωρισμού για περαιτέρω αποφάσεις, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να κρατά τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Tζέρεμι Γκράνθαμ: Ο διάσημος επενδυτής προειδοποιεί – ξανά – για «μεγάλο οικονομικό κραχ»

Nike: Τι πραγματικά συμβαίνει με τον πολυεθνικό κολοσσό που… ΔΕΝ φεύγει από την Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει με sms και ταξίδια έως τις 8/2 – Πώς μετακινούνται οι εργαζόμενοι (vid)