Τουρισμός

Έρευνα: Πού θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες – Η θέση της Ελλάδας

 • newsroom


Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες (56%) σκοπεύουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, με τη συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγει να μετακινηθεί εντός της Γηραιάς Ηπείρου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του παγκόσμιου δικτύου Virtuoso και της γνωστής ταξιδιωτικής εφαρμογής Hopper

Οι εμβολιασμοί αυξάνονται και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις ταξιδιωτικές κρατήσεις. Τι, όμως, αναζητούν οι τουρίστες και σε ποιες χώρες επιθυμούν να ταξιδέψουν ξανά; 

Περισσότεροι, λοιπόν, από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες (ποσοστό 56%) σκοπεύουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, με τη συντριπτική πλειοψηφία όμως να επιλέγει να μετακινηθεί εντός της γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με την European Travel Commission (ETC)

Σχεδόν οι μισοί (49%) των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 36% σκοπεύει να ανακαλύψει νέα μέρη που δεν είχε επισκεφτεί στο παρελθόν εντός των συνόρων της χώρας του. Από αυτούς που δηλώνουν πως είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, το 29% σκέφτεται να ταξιδέψει εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, ενώ το 46% είναι πρόθυμο να κάνει λίγη ακόμη υπομονή και περιμένει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να ταξιδέψει ξανά, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα.

Ακόμη, πάνω από το 50% των ταξιδιωτών δηλώνει πως θα επέλεγε το αεροπλάνο για να μεταβεί στον ταξιδιωτικό προορισμό του ενώ το ταξίδι με το αυτοκίνητο (36%) είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή μετακίνησης.

Η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του παγκόσμιου δικτύου ταξιδιωτικών πρακτορείων Virtuoso, μιλώντας στο CNBC δηλώνει πως «όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιθυμούν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν νέους προορισμούς εντός των ΗΠΑ».  

Και ενώ οι αεροπορικές κρατήσεις αυξάνονται δίνοντας ξανά ελπίδα στις εταιρείες του κλάδου, τα οδικά ταξίδια εξακολουθούν να κυριαρχούν – τουλάχιστον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τις 29 Απριλίου, από περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια αναρτήσεις που έγιναν σχετικά με ταξίδια στο Twitter, τα οδικά ταξίδια αναφέρθηκαν περισσότερες από 32.000 φορές ενώ οι πτήσεις 22.000 φορές, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών μέσων με έδρα το Σικάγο, Sprout Social.

Οι Αμερικανοί «φλερτάρουν» ξανά με την Ευρώπη

Μπορεί οι Αμερικανοί αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ταξιδέψουν «εντός των τειχών» φέτος, παρόλα αυτά οι αναζητήσεις για αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό κάποια χώρα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 47% έπειτα από τις δηλώσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν πως οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί ενδέχεται να μπορούν να ταξιδέψουν και πάλι στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εφαρμογή Hopper, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη είναι οι πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης σε συνολικές αναζητήσεις, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν ότι η Δανία (+ 84%), η Πολωνία (+ 72%) και η Ελβετία (+ 63%) είχαν την μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά στις αναζητήσεις μετά από τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 25 Απριλίου.

«Διεθνώς, βλέπουμε με μεγάλη αισιοδοξία το άνοιγμα της Ευρώπης»

Ενώ η Ελλάδα και η Ισλανδία είναι δημοφιλείς προορισμοί το ταξιδιωτικό πρακτορείο Virtuoso δηλώνει πως ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, με τις κρατήσεις που έχουν ήδη εξασφαλιστεί προτού ανοίξουν τα σύνορα, είναι η Ιταλία. Το γεγονός δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι η Ιταλία βρίσκεται πάντα μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για το δίκτυο Virtuoso. Ωστόσο, μια τέτοια τάση φανερώνει πως οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν ξανά στους αγαπημένους τους προορισμούς.

Αναλυτικά, οι κορυφαίοι προορισμοί του Virtuoso για καλοκαιρινές κρατήσεις από Αμερικανούς πολίτες είναι:

 1. Ηνωμένες Πολιτείες
 2. Ιταλία
 3. Μεξικό
 4. Γαλλία
 5. Μπαχάμες
 6. Ηνωμένο Βασίλειο
 7. Ελλάδα
 8. Καναδάς
 9. Ισπανία
 10. Ιρλανδία

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως αυτή την περίοδο οι πτήσεις προς την Ευρώπη είναι φθηνότερες σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτός λοιπόν είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να σκέφτονται να πραγματοποιήσουν το επόμενό τους ταξίδι στην Ευρώπη. Η τάση, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ ακόμη. Τα αεροπορικά εισιτήρια προς την Ευρώπη εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 700 δολάρια μετ ’επιστροφής κατά μέσο όρο στο διάστημα από τις 15 Μαΐου, πριν αυξηθούν στα 775 δολάρια περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg προς… τουρίστες: Πού να μείνετε στην Ελλάδα – Από ιδιωτικές βίλες μέχρι 5άστερα

Μπιλ Γκέιτς: Η διπλή ζωή του «σεμνού και ταπεινού» μεγιστάνα – Αποκαλύψεις που «καίνε»

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές – Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία