Η μόνιμη φοβία των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για την δημιουργία στασιμοπληθωρισμού δεν έχει ξεπεραστεί.

Δεδομένων των πρόσφατων, επικαιροποιημένων μακροοικονομικών δεδομένων τα οποία υποδεικνύουν περιορισμένη ανάπτυξη τη στιγμή που οι τιμές παραμένουν ανεξέλεγκτες, «πονοκεφαλιάζει» τους κεντρικούς τραπεζίτες τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και στο Λονδίνο τη στιγμή που καλούνται να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων. 

Ο φόβος δημιουργίας μίας νέας εποχής στασιμοπληθωρισμού όπως αυτή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70 βασίζεται σε πληθώρα προβλημάτων τα οποία αυτός ενδέχεται να δημιουργήσει. 

Η αντίδραση της αγοράς υποδεικνύει ανησυχία όσον αφορά τη θέληση περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σημειωτέον πως, τα πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει άνω του 5%. 

Το πρόβλημα αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατων δηλώσεων του στελέχους της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία τόνισε πως η οικονομική προοπτική επιδεινώνεται, αφού ο πληθωρισμός παραμένει «πεισματικά υψηλός».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΒοΕ, Χιού Πιλ, χρησιμοποίησε τα ίδια λόγια για την περιγραφή της κατάστασης η οποία επικρατεί στην Βρετανία και την αύξηση του δομικού πληθωρισμού στη χώρα, ενώ προειδοποίησε για την δημιουργία «ζημιών στην ευρύτερη οικονομία».

Τα δύο στελέχη προχώρησαν σε δηλώσεις λίγες ημέρες μετά από το συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ όπου ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ και η ομόλογός του στην ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκαν πως παρά τις προσπάθειες μείωσής του, ο πληθωρισμός παραμένει σε ανώτερα από τα αποδεκτά επίπεδα.

Η ΕΚΤ είναι η πρώτη η οποία αναμένεται να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της στις 14 Σεπτεμβρίου. Η ΒοΕ αναμένεται να συναντηθεί μία εβδομάδα αργότερα και μία ημέρα μετά από τη Fed.

Τον κώδωνα του κινδύνου του στασιμοπληθωρισμού έκρουσε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ του G-7.

Oι ανησυχίες για τη δημιουργία τέτοιων προβλημάτων έχουν επηρεάσει και τις αγορές, δεδομένων των ενδείξεων για περιορισμένη ανάπτυξη τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη και μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία.

Ο γερμανικός DAX έχει καταγράψει απογοητευτική πορεία, ενώ αναμένεται να κυμανθεί σε μηνιαίο χαμηλό από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, οι πιθανότητες για μία μόλις αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει μειωθεί στο 70%, ενώ η πιθανότητα πως η τελική αύξηση αυτή θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο έχει μειωθεί στο 30%.

Η πιθανότητα του στασιμοπληθωρισμού έχει οδηγήσει και σε μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, τη στιγμή που οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφονται εναντίον του ενιαίου νομίσματος.

Σύμφωνα, παράλληλα, με την οικονομολόγο του Bloomberg Economics, Μαέβα Κάζιν, «τα δεδομένα υποδεικνύουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, με πρώτη και κυριότερη αυτή των 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο η οποία θα φέρει τα επιτόκια στο 4%».

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στη Βρετανία, όπου η ανάπτυξη καταγράφει επιβράδυνση, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΒοΕ τον Σεπτέμβριο. Η ισοτιμία της στερλίνας έχει, επίσης, καταγράψει πτώση έναντι του δολαρίου. 

Διαβάστε ακόμη

Τα παιχνίδια του ΟΠΕΚ και το νέο ράλι προς τα 100 δολάρια το βαρέλι

ΕΚΤ: «Γόρδιος δεσμός» για τα επιτόκια – 10η συνεχόμενη αύξηση ή μια προσωρινή παύση; (γραφήματα)

Reuters: 7 δισ. δολάρια σκοπεύει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ