Κατά 35% (μέσος όρος) πρόκειται να αυξηθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι λογαριασμοί νερού για τα νοικοκυριά στην Αγγλία, καθώς οι προμηθευτές αυξάνουν τις επενδύσεις για την επέκταση και την αποκατάσταση του δικτύου υδάτων.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να δαπανήσουν 96 δισ. στερλίνες (117 δισ. δολάρια) την πενταετία έως το 2030 για μια σειρά έργων και θα ζητήσουν άδεια από τη ρυθμιστική αρχή Ofwat προκειμένου να αυξήσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Το πρόγραμμα δαπανών θα είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα και θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με την εμπορική ένωση WaterUK.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, καθώς οι διαρκείς εκκλήσεις καταναλωτών και πολιτικών για τον καθαρισμό των υδάτινων οδών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέπεσαν με την εκτίναξη του χρέους σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους προμηθευτές. Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, αλλά η αύξηση των λογαριασμών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους καταναλωτές που «παλεύουν» με την ακρίβεια.

Οι εταιρείες υποβάλλουν τις επιμέρους προτάσεις τους στην Ofwat. Τη Δευτέρα, η United Utilities Group – η οποία δραστηριοποιείται στη βόρεια Αγγλία – και η Pennon Group ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών ύψους 13,7 και 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών αντίστοιχα, ενώ η Severn Trent κατέθεσε το πρόγραμμά της την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, οι βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιδιώκουν να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις για τη μείωση των διαρροών λυμάτων και να μειώσουν τις διαρροές κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο μέχρι το 2030, σύμφωνα με το WaterUK. Τα σχέδια περιλαμβάνουν 10 νέες δεξαμενές – οι πρώτες στη Βρετανία που αναπτύσσονται από το 1991.

Τα τελικά σχέδια θα συμφωνηθούν από την Ofwat τον Δεκέμβριο του 2024, με τις αλλαγές στους λογαριασμούς να τίθενται σε ισχύ από τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο και πληρωμή των ενστάσεων

Μπλε Κέδρος: «Μπαράζ» προσφυγών για το 5άστερο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι (pics)

ΛΑΡΚΟ: Η Ιρλανδική CMI κρατά το κλειδί του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ