Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και με αστάθμητους παράγοντες μπροστά βρίσκεται αντιμέτωπος ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ καθώς τις εξελίξεις θα καθορίσει η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν καταθέσει οι Ιρλανδοί της Cοmmodity & Mining Ιnsight  Ireland κατά του πλειοδότη που είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑAD Holdings.

Αν δεν υπάρξει αναβολή την προσεχή Τρίτη 10 Οκτωβρίου, πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης του Ειδικού Διαχειριστή να αποκλείσει από το διαγωνισμό την CMI. Εκκρεμεί  η απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβληθεί από την εταιρεία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι Ιρλανδοί συμμετείχαν μόνο στον έναν διαγωνισμό (της ειδικής διαχείρισης) για την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ από τον οποίο κόπηκαν, καθώς η εγγύηση που προσκομίστηκε ήταν θυγατρικής εταιρείας και όχι της ίδιας της CMI.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ιδιωτικοποίησης, οι αβεβαιότητες και οι καθυστερήσεις για τη βιομηχανία συνεχίζονται. Η έκβαση της προσφυγής θα κρίνει και την πορεία του διαγωνισμού, αφού αν η εταιρεία ανατρέψει το αποτέλεσμα και δικαιωθεί, τότε ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ θα κριθεί στη διαδικασία του shoot out. Aυτό σημαίνει ότι η ιρλανδική εταιρεία θα κληθεί να δώσει ανταγωνιστική προσφορά και να ανεβάσει τον πήχη του τιμήματος που ήταν στα 5 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Ξένων Θεσμικών Επενδυτών και ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο κ. Γιώργος Περιστέρης, αφού αναφέρθηκε στην ιδιομορφία του διαγωνισμού (δύο παράλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή για λόγους που συνδέονται με θέματα περί κρατικών ενισχύσεων με την ΕΕ), επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία έχει παγώσει λόγω προσφυγής συμμετέχοντα στο διαγωνισμό, κάτι που όπως είπε δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, για μεθαύριο Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση των εργαζομένων προς το υπουργείο Οικονομικών. Το σωματείο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ζητά μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας από τον Γενάρη του 2024 που λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αλλά και σχέδιο επαναλειτουργίας και συντήρησης της βιομηχανίας νικελίου που, όπως αναφέρουν, το εργοστάσιο έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο, την ώρα που το ΥΠΕΝ κάνει σημαία του τον ρόλο των σπάνιων μετάλλων όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι από την οριστική παύση λειτουργίας έως και σήμερα που έχει εγκαταλειφθεί, δεν πραγματοποιείται καμία συντήρηση στη βιομηχανία. Λένε μάλιστα ότι για την εκκαθάριση της βιομηχανίας σπαταλήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια ενώ εάν συμπεριληφθεί η παραγωγή που είχε η ΛΑΡΚΟ και τον Αύγουστο του 2022, την πώληση ρύπων και διαφόρων άλλων προϊόντων, το ποσό που έχει δαπανηθεί είναι πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ορίσει ραντεβού με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα το ανοικτά ζητήματα και αναφέρουν ότι απώτερος σκοπός είναι ο ιδιώτης επενδυτής να πάρει τη βιομηχανία δίχως εργαζόμενους και να επιλέξει εκείνος ποιους θα κρατήσει.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο στοίχημα της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη (tweets + vids)

Δημήτρης Μπακάκος (SingularLogic): Το εκλογικό σερί και τα 9 μεγάλα έργα (pics)

Εκλογές έχουμε (!) ο Μητσοτάκης πάει παντού και ο Stefanos στον Γκλέτσο (αλίμονο), ο ενδοκυβερνητικός εμφύλιος και τα σενάρια για τις διοικήσεις των τραπεζών 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ