Επίσκεψη στα νησιά Φόκλαντ ετοιμάζει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος του να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση τη βρετανική κυριαρχία στα νησιά, καθώς το Λονδίνο έχει θορυβηθεί από τις… διαθέσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η χώρα του «θα πρέπει να τα πάρει πίσω».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τα ταξιδιωτικά πλάνα του Κάμερον δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αν και δεν είναι απίθανο το ταξίδι του να γίνει ήδη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι είναι προγραμματισμένο να συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G20 που θα ξεκινήσει την Τετάρτη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οπότε θα μπορούσε να προσθέσει και μια στάση στο αρχιπέλαγο.

Ο «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι, ανάμεσα στις εμπρηστικές δηλώσεις που έχει κάνει για διάφορα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, έχει «πιάσει» και το ευαίσθητο ζήτημα των Φώκλαντ ή αλλιώς τα νησιά Μαλβίνας όπως τα ονομάζει το Μπουένος Άιρες, εγείροντας εκ νέου ερωτηματικά για το θέμα της κυριαρχίας τους. Αν και υποστήριξε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί «μέσω διπλωματικών καναλιών».

Προφανώς η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται ζήτημα κυριαρχίας, κρίνοντας κιόλας πως η όποια αμφισβήτηση έχει κλείσει οριστικά μετά τον πόλεμο του 1982.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η άποψη των ντόπιων που έχουν δηλώσει ότι προτιμούν να παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας. Σε σχετικό δημοψήφισμα που έγινε το 2013, το 99,8% των κατοίκων του αρχιπελάγους ψήφισε να παραμείνει βρετανικό έδαφος.

Θυμίζουμε πως η εισβολή δυνάμεων της Αργεντινής, το 1082, πυροδότησε ένα πόλεμο δέκα εβδομάδων που κόστισε τη ζωή σε 649 στρατιώτες της Αργεντινής και 255 Βρετανούς. Η σύγκρουση έληξε με την παράδοση των Αργεντινών και την επιστροφή των νησιών σε βρετανικό έλεγχο. Όμως, η Αργεντινή μέχρι και σήμερα αμφισβητεί την κυριαρχία των βρετανών.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Άνοιξη μέσα στον χειμώνα για την Αθήνα – Η καλύτερη ιστορικά περίοδος

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ