Ο Τόνι Χσιέ, ο πρώην CEO του Zappos.com, ο οποίος έφερε «επανάσταση» στην online βιομηχανία υποδημάτων και έγινε ευρέως γνωστός για τη μοναδική εταιρική κουλτούρα της εταιρείας του, έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Ο Πιουόι Πριμσριρούτ, δικηγόρος του Χσιέ, δήλωσε σε πρακτορεία ειδήσεων ότι ο Χσιέ είχε τραυματιστεί από πυρκαγιά στο σπίτι του στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Βρισκόταν εκεί με την οικογένειά του όταν πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, όπως μετέδωσε το KLAS-TV.

Τα αίτια της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου και προκάλεσε τον τραυματισμό του ιδρυτή του Zappos.com είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Χσιέ υπήρξε πρωτοπόρος της ψηφιακής εποχής. Έγινε μέλος του Zappos το 1999 όταν ακόμη ονομαζόταν ShoeSite.com και ηγήθηκε της εταιρείας για δύο δεκαετίες. Το 2009 η Amazon αγόρασε την εταιρεία έναντι 1,2 δισ. δολαρίων και ο Χσιέ διατήρησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έως και την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο.

Η εξαγορά της εταιρείας από τον Τζεφ Μπέζος υπήρξε δηλωτική της απειλής και αλλά και του θαυμασμού που ένιωθε ο ιδιοκτήτης της Amazon για το εν λόγω brand.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Zappos φημιζόταν για τη γρήγορη παράδοση των παραγγελιών και για τις άψογες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών που παρείχε.

«Ο κόσμος σε έχασε πολύ νωρίς», δήλωσε το Σάββατο με ανάρτησή του στο Instagram ο Μπέζος και συμπλήρωσε «Η περιέργειά σου, το όραμά σου και η απόλυτη εστίασή σου στους πελάτες αφήνουν ένα ανεξίτηλο σημάδι».

Πρωτοποριακό σύστημα management

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Χσιέ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο ήταν το πρωτοποριακό σύστημα διοίκησης που εφάρμοζε στην επιχείρησή του.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «ολοκρατία», έναν αποκεντρωμένο τρόπο management, όπου η διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν οριζόντια σε ολόκληρο τον οργανισμό, χωρίς την παραδοσιακή ιεραρχία.

Ο Χσιέ, ξεχώρισε ως μη παραδοσιακός ακόμη και σε μια βιομηχανία που έτσι κι αλλιώς δεν είναι παραδοσιακή.

Αντισυμβατικός δισεκατομμυριούχος

Ακόμα και ο τρόπος ζωής του ήταν αντισυμβατικός. Ο Χσιέ παράτησε το οροφοδιαμέρισμα, στο οποίο έμενε και έκανε νέο σπίτι ένα τροχόσπιτο σε trailer park. Είχε για κατοικίδιο ένα αλπακά το οποίο περιφερόταν στον χώρο. Ενίοτε, μάλιστα, πραγματοποιούσε τυχαίες εμφανίσεις στο πάρκο για να παίξει χαρτιά με τους επισκέπτες για τους οποίους συχνά αναλάμβανε τον ρόλο του μέντορα.

Διαβάστε ακόμη: 

Εγνατία: Πιέσεις υποψηφίων για νέα παράταση του διαγωνισμού λίγες μέρες πριν από τις δεσμευτικές προσφορές

Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ενδέχεται να ανακοινώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στην ορκωμοσία Μπάιντεν