Ο Τζεφ Μπέζος θα δει σύντομα τον τραπεζικό του λογαριασμό να «φουσκώνει» με πολλά εκατομμύρια δολάρια χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά της Airbnb.

Η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων Airbnb υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, με στόχο την άντληση 1 δισ. δολαρίων.

Η επένδυση του Μπέζος στην Airbnb

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon επένδυσε στην Airbnb σε δύο γύρους, σύμφωνα με τα δεδομένα του PitchBook: τη σειρά A και τη σειρά B της εκκίνησης το 2010 και το 2011, αντίστοιχα. Αξιοποίησε την προσωπική του εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, Bezos Expeditions προκειμένου να πραγματοποιήσει την εν λόγω επένδυση.

Η επένδυση αφορούσε χρηματοδότηση ύψους 119 εκατ. δολ. για την Airbnb, με κεφάλαια από την επενδυτική εταιρεία του διάσημου ηθοποιού Άστον Κούτσερ, και τις Sequoia Capital, Andreessen Horowitz και Greylock Partners.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα επένδυσε ο Μπέζος στην εταιρεία εκείνη τη στιγμή ή αν εξακολουθεί να κατέχει όλες τις μετοχές του.

Εκπρόσωπος της Bezos Expeditions δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Business Insider για σχολιασμό σχετικά με την επένδυσή του στην Airbnb.

Οι λεπτομέρειες της δημόσιας εγγραφής

Η Airbnb πρόκειται να εισαγάγει τις μετοχές της στο Nasdaq Global Select Market με τον κώδικα ABNB, και τη διαδικασία θα αναλάβουν οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, δύο από τους 35 αναδόχους που αναφέρονται στο ενημερωτικό της δελτίο.

Το γ’ τρίμηνο η Airbnb σημείωσε κέρδη ύψους 219 εκατ. δολ. σε έσοδα 1,34 δισ. δολ..Πρόκειται για μείωση σχεδόν 19% από τα έσοδα ύψους 1,65 δισ. δολ. που σημείωσε έναν χρόνο πριν. Παρά την ουσιαστική μεταβολή των καθαρών ζημιών, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2018 και το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Η Airbnb σημείωσε ότι στόχος της IPO είναι τα 1 δισ. δολ., αν και πρόκειται για ένα τυπικό ποσό το οποίο θα επικαιροποιηθεί αργότερα. Ο στόχος όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλόδοξος, καθώς το καθιερωμένο ποσό κυμαίνεται στα 100 εκατ. δολ.

Στο ενημερωτικό δελτίο της, η εταιρεία έδωσε έμφαση στην οικοδόμηση μιας κοινότητας γύρω από τους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες της, τοποθετώντας αυτή την κοινότητα ως παράγοντα διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστές της. Η εταιρεία είπε ότι θα διαθέσει 9,2 εκατομμύρια μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου σε ένα ταμείο για τους οικοδεσπότες. Εκτός από το παραπάνω ταμείο, η Airbnb διαθέτει τρεις διαφορετικές κατηγορίες μετοχών που αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι ιδρυτές της μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Το 2019, η εταιρεία έχασε 674 εκατ. δολ. και είχε απώλειες προσαρμοσμένων EBITDA κατά 253 εκατ. δολ., σε σύγκριση με ζημιά 17 εκατ. δολ. και προσαρμοσμένων EBITDA 171 εκατ. δολ.το 2018.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, η εταιρεία είχε καθαρή ζημιά 697 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας μείωση κατά 374 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση και απώλειες των προσαρμοσμένων EBITDA κατά 230 εκατ. δολ.,  καταγράφοντας μείωση 253 εκατ. δολ. ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Airbnb έχει περισσότερους από 4 εκατ. οικοδεσπότες που ενοικιάζουν τα καταλύματα, από ένα εφεδρικό δωμάτιο έως επαύλεις. Η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 825 εκατ. επισκέπτες σε 220 χώρες και περιοχές, σύμφωνα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια.

Ένας διορατικός επενδυτής

Ενώ ο Μπέζος αναμένεται να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από τη δημόσια εγγραφή, δύσκολα θα αλλάξει κάτι για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, η περιουσία του οποίου ξεπερνά τα 184 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Μπέζος προέρχεται από τις μετοχές του στην Amazon. Ο Μπέζος κατέχει περίπου το 11% του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου που ίδρυσε το 1994, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πέρα από το σημαντικό μερίδιό του στην Amazon, o Μπέζος θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί δραστήριος επενδυτής, ο οποίος κατάφερε να διακρίνει από πολύ νωρίς την αξία εταιρειών όπως Google, Uber και Twitter. Ο Μπέζος ήταν επίσης από τους αρχικούς επενδυτές του Business Insider, αν και έκτοτε έχει πουλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη: 

Ένα ολόκληρο «Ταμείο Ανάκαμψης» θα δαπανηθεί σε μέτρα για τον κορωνοϊό

Ζημιές £1,27 δισ. για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε η easyJet

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Επιστρέφει στις… ορθόδοξες πολιτικές για να σώσει τις τράπεζες