Σε μια αναπάντεχη κίνηση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σήμερα Πέμπτη μείωσε τα βασικά της επιτόκια, ικανοποιώντας το επίμονο και ανορθόδοξο οικονομικά αίτημα του Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ισχυρών απειλών για πτώση της τουρκικής λίρας που ήδη άρχισαν να σχηματοποιούνται.

Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει το Bloomberg ότι μόλις ένας από τους 23 οικονομολόγους που πήραν μέρος σε έρευνα που διενήργησε είχε προβλέψει τη μείωση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε απροσδόκητη αύξηση στο 19,25% τον περασμένο μήνα. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου άλλαξε την πολιτική του έναντι του δομικού πληθωρισμού, στον υπολογισμό του οποίου εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να οφείλεται στο αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια. Ο πρόεδρος υποσχέθηκε φθηνότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο πληθωρισμό από αυτόν τον μήνα, και η μη εκπλήρωση της προεδρικής υπόσχεσης θα μπορούσε να στοιχίσει τη δουλειά του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Ο Καβτσιόγλου, είχε κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πέντε μήνες και είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019, με τον πρόεδρο να απολύει τους τρεις προηγούμενους προκατόχους του.

Η σημερινή απόφαση για μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προκαλέσει νέα αναταραχή στην τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει πάνω από 16% έναντι του δολαρίου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη Καβτσιόγλου στις 20 Μαρτίου. Οι επενδυτές επέκριναν συχνά την κεντρική τράπεζα ότι βιάζεται να να χαλαρώσει τα μέτρα νομισματικής πολιτικής ενώ αντίθετα αργεί πολύ να απαντήσει στις απειλές και τους κινδύνους όπως τον Αύγουστο 2018 όταν η λίρα έχασε περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της.

Η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση κατά 1,2% έναντι του δολαρίου μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας και διαπραγματεύεται στα 8,7606 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: 

H κρίση της Evergrande είναι το stress test που κανείς δεν ήθελε

Volkswagen: Σε ποια χώρα κατασκευάζει νέο εργοστάσιο μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στο σφυρί ξανά το Avenue και το «διαμάντι» του Γκερέκου στην Κέρκυρα