Η Τουρκία πληρώνει το τίμημα για τις προεκλογικές της προσπάθειες να «τα μπαλώσει» με τις αγορές.

Καθώς διαγράφεται στον ορίζοντα η επανάληψη των αμφιλεγόμενων αυτοδιοικητικών ψηφοφοριών, η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan επέστρεψε σε ένα μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα η οικονομία να αναζητεί απεγνωσμένα επενδύσεις, και -ως συνέπεια- να τροφοδοτεί τη ζήτηση ξένου συναλλάγματος μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και να υπονομεύει περαιτέρω τη λίρα.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι τα capital controls δεν αποτελούν επιλογή, η Τουρκία προσπάθησε να σταθεροποιήσει το νόμισμά της επαναφέροντας το φόρο σε όσους πωλούν σε ξένο νόμισμα και επιβάλλοντας καθυστέρηση διακανονισμού για αγορές από ιδιώτες ύψους άνω των 100.000 δολαρίων.

“Δεν βλέπω να επιστρέφουν σημαντικές ροές έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνουν πιο φιλικοί προς την αγορά”, δήλωσε ο Win Thin, παγκόσμιος επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής στην Brown Brothers Harriman & Co. “Η Τουρκία έχει ήδη αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται αν δεν μπορεί να ισορροπήσει σωστά το πραγματικό χρήμα”.

Για να αποφευχθεί ένα άλι για το τουρκικό νόμισμα χωρίς η Τουρκία να προσφύγει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων πριν από τις εκλογές του Μαρτίου, οι αρχές κατέστησαν πιο δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε τουρκικές λίρες, ενώ πιέζουν την τοπική αγορά ομολόγων και στηρίζουν τις κρατικές τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος δανεισμού.

turkishlira.jpg