Νέα μέτρα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των κανόνων που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δρομολογεί η νέα διοικητής Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Ένα ακόμη βήμα είναι η χαλάρωση του κανόνα τήρησης εγγυήσεων που απαιτείται από τις τράπεζες της χώρας, προκειμένου να απλοποιήσει τους κανόνες που είχαν σχεδιαστεί προκειμένου να ενισχυθούν οι καταθέσεις σε τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σε διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα, Κυριακή, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το δείκτη τήρησης εγγυήσεων από το 10% στο 5% με άμεση ισχύ (ήτοι δηλαδή από τη Δευτέρα). Στόχος, όπως επισημαίνεται στο διάταγμα, είναι να αυξηθεί η λειτουργικότητα των μηχανισμών της αγοράς και να ενδυναμωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο δείκτης είχε αυξηθεί δύο φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, από το 3% στο 10%, προκειμένου να ενισχύσει τη μετατροπή καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα σε καταθέσεις λίρας.

Σύμφωνα με τους τροποποιημένους κανόνες, εάν το μερίδιο μιας τράπεζας σε καταθέσεις λίρας πέσουν κάτω από το 57%, τότε είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το δείκτη τήρησης εγγυήσεων κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Το προηγούμενο όριο ήταν στο 60%. Ωστόσο οι τράπεζες θα έχουν μια έκπτωση στον απαιτούμενο δείκτη, εάν καταφέρουν το μερίδιο τους σε καταθέσεις λίρας να ξεπεράσει το 70%.

Το νέο μέτρο ήρθε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ομαλοποίησης της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας που έχει υποσχεθεί το νέο ισχυρό οικονομικό δίδυμο της χώρας, η Ερκάν από το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας και ο Μεχμέτ Σιμσέκ από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος ο Σιμσέκ συναντήθηκε με ομάδα στελεχών του τραπεζικού κλάδου, την Παρασκευή, στην οποία του ζήτησαν απλοποίηση των κανόνων.

Πάντως, η πρώτη σημαντική κίνηση για τη στροφή της νομισματικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, στο 15%, στέλνοντας παράλληλα σήμα για «σταδιακή σύσφιγξη».

Ωστόσο οι αγορές ήλπιζαν σε πιο δυναμική αύξηση των επιτοκίων, πάνω από το 20%, όπως φάνηκε από τη νέα υποχώρηση της λίρας.

Συνολικά μέσα στο μήνα το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά επιπλέον 18% έναντι του δολαρίου.

«Καθώς η λίρα έχει υποτιμηθεί μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 28 Μαΐου, ο δείκτης των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα έχει υποχωρήσει αυτόματα και οι τράπεζες βρέθηκαν υπό πίεση, ώστε να αυξήσουν τις εγγυήσεις» υποστηρίζει ο Καγκτάς Ντογκάν της Tera Yatirim, εξηγώντας ότι η νέα τροποποίηση των κανόνων βοηθά να αποτραπεί ένα πολύ κακό σενάριο για την τροχιά υποτίμησης της λίρας.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδράσουν θετικά, με το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Από τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο ολικό comeback το 2023

Bloomberg: Οι Έλληνες ψηφίζουν με την ελπίδα μιας σταθερής κυβέρνησης

Το 24ωρο του… χάους στη Ρωσία – Γιατί το Κίεβο ήδη πανηγυρίζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ