Η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες αυτή την εβδομάδα δεν δικαιολογείται και επιπλέον θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο Τρισέ, ο οποίος ηγήθηκε του ευρωπαϊκού θεσμού κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και όπως και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε προχωρήσει στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση τότε με τη σημερινή επιδημία του κορωνοϊού.

«Έχω εμπειρία από τη συντονισμένη δράση», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. “Θεωρώ ότι τότε τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ χειρότερα. Η αναγκαιότητα συντονισμού δράσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αντιμετωπίζονταν ως κάτι φυσικό“.

Η Fed μείωσε την Τρίτη τα επιτόκια της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, καθώς η ομάδα των G7 είχαν συμφωνήσει σε μια κοινή ανακοίνωση που έβαζε τέλος στις υποσχέσεις συντονισμένης δράσης. Όπως δήλωσε ο Τρισέ η κοινή νομισματική παρέμβαση θα συνιστούσε υπερβολική αντίδραση.

Δεν πιστεύω ότι θα ήταν (η συντονισμένη δράση των κεντρικών Τραπεζών) η πιο ενδεδειγμένη αντίδραση”, είπε. “Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πανικού, ή να εκληφθεί ως μήνυμα πανικού“.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη και οι αγορές αναμένουν τη μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει τα ενδεδειγμένα και στοχοθετημένα μέτρα.

Ο Τρισέ δήλωσε ότι ενώ αρχικά η κατάσταση έδειχνε ως ένα σοκ εφοδιασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη σχήματος V (ταχεία ανάκαμψη) τώρα φαίνεται ότι αποτελεί χτύπημα και για την ζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να παρέμβουν πιο αποφασιστικά, είπε.

Στη ζώνη του ευρώ, η διασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας είναι πιο σημαντική από το ύψος των επιτοκίων, ανέφερε ο Τρίσε, προσθέτοντας ότι δεν είχε συστάσεις για το τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει λάβει εξαιρετικά σωστές αποφάσεις από την κρίση, έτσι έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν ό, τι είναι κατάλληλο στην περίπτωση”, δήλωσε ο Τρισέ. “Είναι όμως σαφές ότι η διαθεσιμότητα των πιστώσεων θα είναι κάτι ουσιώδες σε όλη τη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα από το επίπεδο των επιτοκίων”.