Υπερτιμημένο θεωρεί μεγάλο μέρος των αγορών ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc. Charlie Munger, αφού θεωρεί πως η κατάσταση των αγορών έχει ξεπεράσει την τρέλα της φούσκας των dotcom στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Ο 97χρονος επενδυτής μιλώντας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Sohn στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ανέφερε, πως μισεί τα κρυπτονομίσματα, ενώ επαίνεσε την κινεζική κυβέρνηση για τη σχετικά πρόσφατη απαγόρευση της χρήσης τους:

«Εύχομαι να μην είχαν δημιουργηθεί ποτέ. Θαυμάζω τους Κινέζους, πιστεύω πως έπραξαν σωστά και τα απαγόρευσαν. Η χώρα μου, και ολόκληρη η Δύση έχει λάβει λανθασμένες αποφάσεις όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα. Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτά τα υπερβολικά ράλι».

Σημειωτέον πως ο δείκτης S&P 500 έχει υπερδιπλασιαστεί από τον προηγούμενο Μάρτιο, ενώ η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 1000%.

Οι επενδυτές έχουν «ρίξει» σχεδόν $900 δισεκατομμύρια σε equity funds το 2021, ξεπερνώντας τις συνολικές επενδύσεις των τελευταίων 19 ετών, σύμφωνα με στοιχεία των Bank of America Corp και EPFR Global.

H αξιολόγηση των αμερικανικών αγορών βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα προ-πανδημίας δεδομένα και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν.

Η αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενώ το ακατάπαυστο ράλι απειλεί τον, μέχρι τώρα, «ευνοϊκό άνεμο» της ρευστότητας που υποστήριξε τεράστιο αριθμό επενδύσεων.

Κίνα

Ο βετεράνος επενδυτής μίλησε και για τις διπλωματικές σχέσης της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρακίνησε την Αυστραλία να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της ασιατικής χώρας και των ΗΠΑ: «Πιστεύω πως η σχέση της Αυστραλίας με την Κίνα μπορεί να αποδειχθεί προσοδοφόρα. Η Αυστραλία μπορεί να αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα και να φέρει την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Munger παρευρέθηκε στο εν λόγω συνέδριο μετά από την πρόσφατη επιτυχία της Berkshire του Warren Buffett, κατά την οποία το… ταμείο της εταιρείας άγγιξε τα $149,2 δισ το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Όσο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, τόνισε πως θεωρεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία.

«Αρέσκομαι στην ιδέα της μείωσης καύσης άνθρακα και των υδρογονανθράκων όπως ντίζελ και βενζίνης. Πιστεύω πως αποτελεί τη σωστή επιλογή για την ανθρωπότητα, ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Διαβάστε περισσότερα 

Lloyd’s Awards 2021: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της ελληνικής Ναυτιλίας (pics) 

Το «plan b» για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε ενέργεια και αγορά