Σχεδόν έτοιμο είναι το νέο – τεραστίων διαστάσεων – σούπερ γιοτ του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, Τζεφ Μπέζος.

Το σκάφος το οποίο ονομάζεται Y721 και φέρει τη σφραγίδα της Oceanco, κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, στην Ολλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι έτοιμο έως το προσεχές καλοκαίρι.

Το υπερπολυτελές ιστιοφόρο που ναυπηγείται για λογαριασμό του Μπέζος, προκειμένου να παραδοθεί στο νέο του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να περάσει πρώτα από το Ρότερνταμ.

Για να καταστεί ωστόσο, εφικτή η διέλευση του Y721 από τη συγκεκριμένη πόλη, μια ιστορική γέφυρα στο Ρότερνταμ η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «De Hef», αναγκαστικά θα διαλυθεί προσωρινά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος της πόλης σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. «Αυτό είναι το μόνο πέρασμα προς τη θάλασσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δήμου του Ρότερνταμ, προσθέτοντας ότι τα έξοδα της επιχείρησης θα καταβληθούν από τη ναυπηγική εταιρία.

Η εν λόγω γέφυρα θεωρείται σύμβολο της βιομηχανικής κληρονομιάς του Ρότερνταμ και η είδηση ​​για τη μερική κατεδάφισή της έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής. «Αυτός ο άνθρωπος κέρδισε τα χρήματά του με μειώσεις προσωπικού, φοροδιαφυγή, αποφυγή κανονισμών και τώρα, πρέπει να γκρεμίσουμε το όμορφο εθνικό μνημείο της πόλης μας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο «πράσινος» πολιτικά, Στέφαν Λιούις στο Twitter.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι ωστόσο, και εκείνοι οι οποίοι υπερασπίζονται την απόφαση της πόλης να επιτρέψει την αποσυναρμολόγηση της γέφυρας υποστηρίζοντας πως ήταν η «μόνη εναλλακτική» για να ολοκληρωθεί αυτό που ο δήμος θεωρεί «πολύ σημαντικό έργο» οικονομικά.

Σημειώνεται πως το Y721 θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά σκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ολλανδία, την ανεπίσημη πρωτεύουσα κατασκευής σκαφών για super rich επιχειρηματίες.

Άλμα – ρεκόρ στις πωλήσεις γιοτ

Οι πωλήσεις υπερπολυτελών σκαφών κατέγραψαν άνοδο – ρεκόρ πέρσι. Πιο αναλυτικά, συνολικά 887 σούπερ γιοτ πουλήθηκαν το 2021, σημειώνοντας άλμα 77% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ενώ συγχρόνως, υπερδιπλασιάστηκαν από τον αντίστοιχο αριθμό για το έτος 2019, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ναυτιλιακών δεδομένων, VesselsValue. Ο κατασκευαστής σκαφών Burgess ανέφερε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πωλήσεις σούπερ γιοτ πέρυσι.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, κέρδη ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ανέφεραν πέρσι οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου. Αυτή η συγκέντρωση πλούτου σε συνδυασμό με το αίτημα για κοινωνική αποστασιοποίηση εξαιτίας της Covid-19 ήταν μεταξύ των βασικών λόγων που ώθησαν στην ραγδαία εκτόξευση των πωλήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο.

Διαβάστε ακόμη: 

ΗΠΑ: Διεθνής «εκστρατεία» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο 

myAADE: Νέος τρόπος πληρωμής οφειλών μέσω IRIS – Αναλυτικά η διαδικασία 

Τουρκία: Πληθωρισμός «τέρας» πάνω από 48% – Σε υψηλά 20 ετών