Η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει συνεχείς δυσκολίες από τον πληθωρισμό, καθώς και τον κίνδυνο να επηρεαστούν οι τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

«Έχουμε μια αδύναμη οικονομία, αλλά δεν βρισκόμαστε σε ύφεση, και αυτό είναι και καλή και κακή είδηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Μαρακές, όπου συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Αν αναλογιστούμε τι περιμέναμε πριν από ένα χρόνο, περιμέναμε μια χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε».

Είπε ότι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί πλήρως το οικονομικό πλήγμα. «Προς το παρόν δεν βλέπουμε σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά αυτό φυσικά εντείνει την αβεβαιότητα της οικονομικής προοπτικής», είπε.

Ο Τζεντιλόνι μίλησε δύο ημέρες μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του Ταμείου για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος και του χρόνου σε 0,7% και 1,2% αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις είναι χειρότερες και από τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΕ για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες μειώθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι Βρυξέλλες πρόκειται να δημοσιεύσουν ακόμη μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων, η χαμηλή ζήτηση από την Κίνα, οι ελλείψεις εργαζομένων, τα υψηλά επιτόκια και οι παρατεταμένες επιπτώσεις από την περσινή ενεργειακή κρίση επιβαρύνουν την ευρωζώνη.

Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, ιδίως καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

«Αυτό που είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη είναι να διατηρήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική», είπε. «Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τη νομισματική σύσφιγξη με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές».

Ερωτηθείς σχετικά με τα spreads των ιταλικών ομολόγων, είπε ότι το σημερινό επίπεδο «προς το παρόν δεν αποτελεί καθόλου θέμα ανησυχίας».

Το ΔΝΤ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται με χρέος άνω του 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ακόμη και σε πέντε χρόνια. Ο μεγάλος όγκος χρέους της χώρας βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και αποτελεί ανάλογξ ανησυχία στους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, οι οποίοι έχουν κληθεί περιοδικά να βοηθήσουν τη χώρα σε στιγμές αναταραχής στις αγορές..

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η πορεία της σεζόν και ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στο Ισραήλ

HSBC: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία – Η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στο Ισραήλ είναι ένα «νέο σύννεφο» που σκοτεινιάζει την οικονομική προοπτική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ