Πολλαπλές καθημερινές συναντήσεις με Ρώσους πολίτες φαίνεται πως συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα της δικηγόρου Τιγιάνα Βούγιοβιτς στο Βελιγράδι. Η 36χρονη δικηγόρος η οποία ειδικεύεται στη μετανάστευση, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όποιον θέλει να μεταναστεύσει στη Σερβία και τους συνδέει με μεσιτικές σε μία πόλη η οποία αποτελεί το νέο «καταφύγιο» χιλιάδων Ρώσων πολιτών οι οποίοι έχουν διαφύγει από την απολυταρχική Ρωσία του Πούτιν. Οι νέοι αυτοί μετανάστες έχουν ανοίξει πάνω από 2.000 νέες επιχειρήσεις και έχουν τονώσει την εγχώρια αγορά ακινήτων. Όλο και περισσότεροι εξ αυτών αναζητούν, πια, μονιμοποίηση του μεταναστευτικού τους στάτους, δεδομένης της επιστράτευσης των πολιτών στη Ρωσία.

«Στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι πελάτες απλά ήθελαν να νοικιάσουν ακίνητα», τόνισε η Βούγιοβιτς η οποία έχει βοηθήσει στη διεκπεραίωση των αιτήσεων τουλάχιστον 500 Ρώσων φέτος, προσθέτοντας πως «τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι θέλουν να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη κατοικία».

Η νέα «Καζαμπλάνκα»

Οι μεταναστευτικές ροές αυτές, συνδυασμένες με την επεκτατική πολιτική του Πούτιν, έχουν επιδεινώσει τις πάλαι ποτέ καλές διπλωματικές σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία. Σημειωτέον πως οι σχέσεις αυτές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται και στην κοινή Ορθόδοξη πίστη τους, ενισχύθηκαν μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και τον πόλεμο στο Κόσοβο τη δεκαετία του ‘90. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θέλει να εισέλθει η Σερβία, έχουν προειδοποιήσει τον Σέρβο ηγέτη Αλεξάνταρ Βούτσιτς πως πρέπει να επιλέξει μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειωτέον πως ο Βούτσιτς τίθεται κατά των κυρώσεων προς τη Ρωσία, δεδομένου του εκτεταμένου φιλορωσικού συναισθήματος που επικρατεί στο Βελιγράδι.

«Το Βελιγράδι αποτελεί την Καζαμπλάνκα των Ρώσων τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε ο Βούτσιτς σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναφερόμενος στο κινηματογραφικό αριστούργημα το οποίο διαδραματίζεται στην καθ’ όλα «ουδέτερη» πόλη της βορειοδυτικής Αφρικής το 1942 η οποία έβριθε με κατασκόπους και πρόσφυγες.

Πάνω από 100.000 Ρώσοι και εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν μεταναστεύσει ή προσφύγει στη Σερβία από τις αρχές του πολέμου. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, 17.000 εξ αυτών έχουν λάβει χαρτιά μόνιμης διαμονής. Οι υπόλοιποι είτε έχουν περάσει σε άλλες χώρες, είτε παραμένουν στη Σερβία ως φιλοξενούμενοι.

«Όταν δεχόμαστε φιλοξενούμενους από τη Ρωσία, ανακαλύπτουμε και τις σχετικές υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης που τους παρακολουθούν. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα», ανέφερε ο Βούτσιτς σε συνεδρίαση της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το προσφυγικό αυτό κύμα δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Η Ευρώπη υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό αριστοκρατών και λόγιων που διέφυγαν των «εκκαθαρίσεων» των Μπολσεβίκων το 1917. Παρ’ όλα αυτά, οι επιλογές έχουν μειωθεί σε σχέση με τότε. Η Σερβία συνεχίζει να επιτρέπει την είσοδο Ρώσων στη χώρα χωρίς την ανάγκη βίζας, ενώ η σερβική κρατική αεροπορική εταιρεία συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγια από και προς τις ρωσικές μεγαλουπόλεις.

Η επίδραση της ρωσικής κουλτούρας στο Βελιγράδι είναι πασιφανής. Το ένα «κέντρο» των Ρώσων είναι το αρ νουβό ξενοδοχείο Hotel Moskva ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το κέντρο πολιτισμού Ruski Dom (Ρωσικό Σπίτι). Επιπροσθέτως, η Gazprom PJSC είναι επίσημος χορηγός του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας της πρωτεύουσας.

Ανοιχτές αγκάλες

Πολλοί από τους Ρώσους μετανάστες όπως ο 33χρονος Μιχαήλ Κορόστικοφ ο οποίος ήταν στέλεχος της Sberbank στη Μόσχα, είναι ευχαριστημένοι με την επιλογή τους. Ο Κορόστικοφ ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά στη Σερβία στις 25 Φεβρουαρίου, μία μόλις μέρα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ ξεκίνησε να μαθαίνει σερβικά την ίδια εβδομάδα.

«Η εύρεση εργασίας δεν ήταν εύκολη, αφού η πρόσληψη ενός Ρώσου εργαζομένου έγινε, ξαφνικά, επισφαλής για τις επιχειρήσεις». Ο Κορόστικοφ, του οποίου η σύζυγος είναι σερβικής καταγωγής έφτασε στο Βελιγράδι τον Ιούνιο και τώρα εργάζεται μέσω τηλεργασίας για μία βρετανική ΜΚΟ.

«Εάν βρεθεί κανείς σε έναν ανοιχτό, κοινό χώρο εργασίας, το μόνο που ακούει είναι ρωσικά. Όλοι μας συμπεριφέρονται σα να είμαστε γείτονές τους», τόνισε ο 33χρονος Ρώσος, προσθέτοντας πως «όταν έμαθαν πως είμαι Ρώσος στη λαϊκή, μου προσέφεραν δωρεάν τρόφιμα. Δεν έχω νιώσει ποτέ πως είμαι ξένος. Η Σερβία, αν και λίγο χαοτική, είναι μία εξαιρετική χώρα».

Η επισημοποίηση της αίτησης διαμονής του Κορόστικοφ στη χώρα αποδείχθηκε, επίσης, εύκολη αφού του πήρε μόλις ένα μήνα. Οι Ρώσοι μετανάστες έχουν δημιουργήσει ορισμένα γκρουπ μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας messaging, Telegram και διοργανώνουν ταξίδια με αυτοκίνητο κάθε εβδομάδα. Σε πρόσφατο ταξίδι του στη Βοσνία, ο Κορόστικοφ υπογράμμισε πως ο χαμογελαστός Βόσνιος συνοριοφύλακας του είπε «καλημέρα, σύντροφε»!

Αγορά ακινήτων

Το Βελιγράδι επιτρέπει στους μετανάστες την εύκολη σχετικά εύρεση φθηνών ακινήτων και ευκαιρίες εργασίας, είτε μόνιμη είτε προσωρινή. Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει 2.321 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Σερβία φέτος, σε σχέση με τις 158 το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του κράτους.

Η σερβική WeShare η οποία διαχειρίζεται ακίνητα επαγγελματικής χρήσης στο νεόδμητο πύργο απέναντι από το σερβικό κοινοβούλιο ανέφερε πως έχει νοικιάσει χώρους σε 60 Ρώσους πελάτες από την αρχή του πολέμου. Πολλοί εξ αυτών των νέων επαγγελματιών ενοικιάζουν τα ακίνητα της WeShare είτε για χρήση των χώρων είτε για χρήση του ταχυδρομικού τους κώδικα, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Λέων Παντέλιτς: «Πρόκειται για μία δραματική αύξηση της ζήτησης. Έχουμε τουλάχιστον επτά με οκτώ νέες αιτήσεις κάθε εβδομάδα».

Οι Ρώσοι έχουν αποτελέσει και «τονωτική ένεση» για τις τιμές της εγχώριας αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με την Καταρίνα Λαζάρεβιτς, επικεφαλής μίας εκ των μεγαλύτερων μεσιτικών της σερβικής πρωτεύουσας.

«Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο κεντρικό Βελιγράδι έχει αυξηθεί από τα 300 ευρώ/μήνα στα 600 ευρώ», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «ο μέσος μισθός των Σέρβων πολιτών κυμαίνεται στα 800 ευρώ/μήνα. Οι Ρώσοι ήρθαν σε τρία “κύματα”. Πρώτα οι επαγγελματίες και οι πλουσιότεροι μετανάστες οι οποίοι μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Μετά, ήρθαν οι οικογένειες και τώρα, το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα οφείλεται στους Ρώσους οι οποίοι μετανάστευσαν για να αποφύγουν την μαζική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν. Όλα τα ακίνητα εξαφανίζονται σχεδόν άμεσα. Σε λίγο καιρό, δε θα υπάρχει τίποτα διαθέσιμο».

Διαβάστε ακόμη:

Κατάρ 2022: Βusiness δισεκατομμυρίων και σκιές στο πιο ακριβό Μουντιάλ της ιστορίας

Μαρία Ρίτα Γκάλι: Η Ρεβυθούσα μπορεί να εξάγει LNG σε Ρουμανία, Μολδαβία, ακόμα και Ουκρανία

«Εποχή Μασκ» στο Twitter: Ξεκίνησε η συνδρομή των $8 – Γιατί απολογείται ο πρώην Ceo (tweets)