Η δημιουργία ενός συστημικού πιστωτικού γεγονότος (credit event) έχει πια αντικαταστήσει τον πληθωρισμό ως κύρια ανησυχία των επενδυτών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα διαχειριστών επενδυτικών ταμείων, που διενήργησε η BofA.

H μεγαλύτερη πιθανότητα πρόκλησης ενός τέτοιου πιστωτικού γεγονότος οφείλεται στο αμερικανικό «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα (shadow banking). Δεύτερη μεγαλύτερη πιθανότητα αποτελεί το εταιρικό αμερικανικό χρέος ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η αγορά ακινήτων των ανεπτυγμένων οικονομιών. Το πιστωτικό γεγονός αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο του 31% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα της BofA έλαβε χώρα κατά την περίοδο 10 με 16 Μαρτίου, τη στιγμή που οι fund managers παρακολουθούσαν ζωντανά την εξέλιξη της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank και Signature Bank και την κρίση στην Credit Suisse πριν την ιστορική εξαγορά της από την UBS.

Ως «παρασκήνιο» της έρευνας είναι το γεγονός πως ο δείκτης S&P 500 έχει αποδειχθεί αρκετά στιβαρός αυτό τον μήνα, καταγράφοντας πτώση μόλις 1%, τη στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν πως η Fed ενδέχεται σύντομα να αναστείλει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Οι στρατηγικοί αναλυτές, όμως, ανησυχούν για την πρόκληση πιστωτικών γεγονότων. Ο γνωστός «bear» της Morgan Stanley, Μάικλ Ουίλσον, τόνισε πρόσφατα πως η πιθανότητα μίας πιστωτικής κρίσης αυξάνεται σημαντικά.

Παράλληλα, ο S&P 500 ενδέχεται, μεν, να καταγράψει μείωση στις 3.800 μονάδες αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις εάν ο δείκτης αγγίξει τις 4.100 ή 4.200 μονάδες, σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA, Μάικλ Χάρτνετ.

Επιπροσθέτως, η έρευνα της BofA υπέδειξε πως το επενδυτικό συναίσθημα βρίσκεται σε παρόμοια χαμηλά με τα αντίστοιχα ναδίρ των προηγούμενων 20 ετών.

Εκτός από τον κίνδυνο δημιουργίας πιστωτικού γεγονότος, οι επενδυτές ανησυχούν και για την υγεία της οικονομίας. Η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης αυξήθηκε εκ νέου για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, με την έρευνα της BofA να υποδεικνύει πως το 42% των ερωτηθέντων αναμένουν ύφεση το επόμενο 12μηνο. Οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για στασιμοπληθωρισμό έχουν αυξηθεί, πλέον, στο 80%.

Παράλληλα, οι fund managers εκτιμούν πως η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της μόλις κατά 75 μονάδες βάσης πριν ξεκινήσει το «πίβοτ», με τελικό ανώτατο όριο 5,25%-5,5%. Παράλληλα, το 24% εξ αυτών αναμένουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν «long» τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκές και κινεζικές μετοχές και στο δολάριο. Οι περισσότεροι είναι «underweight» αυτή τη στιγμή στις τράπεζες, δεδομένου του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης, αν και υπενθυμίζεται πως η έρευνα έλαβε χώρα πριν τη διάσωση της Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμη:

DBRS: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει αντοχές έναντι της κρίσης (γραφήματα)

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό

Το Μαξίμου σταματάει (για λίγο) τα γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ μετράει τη στρατηγική του, η έξωση του Καμπουρίδη, ο Γουάτσα και ο… Μίλκο