Η HSBC Holdings Plc ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το δ’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 80% μετά την ανάληψη απροσδόκητων χρεώσεων για συμμετοχές σε κινεζική τράπεζα, καθώς και από την πώληση των γαλλικών δραστηριοτήτων λιανικής πώλησης.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε 1 δισ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους από 5,05 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ανέφερε η HSBC με έδρα το Λονδίνο. Η τράπεζα χρεώθηκε με 3 δισ. δολάρια από τη συμμετοχή της στην Bank of Communications Co. και 2 δισ. δολάρια από την πώληση των γαλλικών δραστηριοτήτων της.

Αν και η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως ενίσχυσε σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη της HSBC για το σύνολο του έτους, η τράπεζα αντιμετώπισε αντιξοότητες το τελευταίο έτος στην Κίνα, μία από τις βασικές αναπτυσσόμενες αγορές της. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων όχι μόνο έπληξε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά ανάγκασε την HSBC να βάλει στην άκρη χρήματα για να καλύψει πιθανές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατ. δολαρίων στο τρίμηνο.

Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε την επαναγορά μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων και την καταβολή προσωρινού μερίσματος τέταρτου τριμήνου ύψους 31 σεντς ανά μετοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος Νοέλ Κιν προειδοποίησε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει «δύσκολο» και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι μετοχές της τράπεζας διολίσθησαν έως και 3,8% κατά την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη

Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας

Νiksen: Η ευεξία του να μην κάνεις τίποτα

200 χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό: Ο εντυπωσιακός «πλωτός» αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ