Τα νέα στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τραπεζικό τομέα της Βρετανίας αναμένονται την επόμενη εβδομάδα αλλά έρευνα του Bloomberg σε δείγμα 10 κορυφαίων τραπεζών δείχνει ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν είναι σοκαριστικά.

Σε δείγμα 10 μεγάλων τραπεζών που έχουν ήδη καταθέσει τα στοιχεία τους πριν την καταληκτική ημερομηνία της 5ης Οκτωβρίου καταγράφεται μια διαφορά κατά μέσο όρο 44,5% μεταξύ των ωρομισθίων ανδρών και γυναικών τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με το 45,2% του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν 56 πένες για κάθε λίρα που κερδίζουν οι άνδρες. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τα ωρομίσθια στους επενδυτικούς κλάδους των τραπεζικών ομίλων.

Η επενδυτική μονάδα της HSBC, σημειώνει τη χειρότερη επίδοση με τη διαφορά να ανέρχεται στο 54,4% – παρότι έχει βελτιωθεί κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περσινή της επίδοση. Επιπλέον παρότι οι περισσότερες από τις 10 τράπεζες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις από τις περσινές τους, η συνολική τους πρόοδος χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά αργή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο το 9% των στελεχών στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια της HSBC Bank είναι γυναίκες, ποσοστό που συνιστά την χειρότερη επίδοση και την κατατάσσει στην κορυφή της αρνητικής λίστας. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία από όλες τις τράπεζες καθώς η βρετανική κυβέρνηση τους έδωσε τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τις ανακοινώσεις λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων κατέστη υποχρεωτική στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017. Ωστόσο, τα φετινά στοιχεία θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια απεικόνιση της κατάστασης στις αρχές του 2020 η οποία μπορεί να παρέχει μια αόριστη μόνο εκτίμηση για το σύνολο του εργατικού δυναμικού. Τα στοιχεία δεν συγκρίνουν την αμοιβή ανδρών και γυναικών με το ίδιο αντικείμενο εργασίας και δεν συνυπολογίζουν άλλους παράγοντες, όπως η εμπειρία ή ο τόπος εργασίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg δείχνουν απλώς ποιος κατέχει τις δουλειές με τις υψηλότερες αμοιβές και στις περισσότερες εταιρείας αυτοί είναι οι άντρες.

Ωστόσο η μισθολογική διαφορά που ανέφεραν οι τράπεζες βελτιώνεται εάν συμπεριληφθούν στα στοιχεία και άλλοι κλάδοι των τραπεζών όπως αυτός της λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση στην HSBC για παράδειγμα το ποσοστό στο μισθολογικό χάσμα πέφτει στο 32,9%.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς διαμορφώνονται τώρα τα ενοίκια καταστημάτων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη (γραφήματα)

Έλληνας παραγωγός καφέ στην Κολομβία: Ο Δημήτρης Χριστόπουλος και τo success story του

Η ενεργειακή κρίση βάζει «βόμβα» στα θεμέλια του EU Green Deal