H κλιματική αλλαγή αλλάζει τα μοτίβα των βροχοπτώσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, οδηγώντας σε πλημμύρες και ξηρασίες, τη στιγμή που οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους ελάχιστους εναπομείναντες παγετώνες του κόσμου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). O WMO τόνισε πως θα ξεκινήσει την έκδοση ετήσιων αναλυτικών στοιχείων όσον αφορά τα παγκόσμια επίπεδα υδάτων.

Το νέο report με ονομασία «The State of Global Water Resources» το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αφορά το 2021 ανέλυσε τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως. Σημειωτέον πως η μέση θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την περίοδο πριν τη βιομηχανική επανάσταση, ενώ το 2021 ήταν ένα από τα 7 πιο θερμά έτη της καταγεγραμμένης ιστορίας. 

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πολλές φορές διαφαίνονται μέσω των υδάτων. Προκαλούνται ξηρασίες, πλημμύρες και ανεξέλεγκτες περίοδοι βροχοπτώσεων, οι οποίες συνδυάζονται με το λιώσιμο των πάγων» τόνισε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας, προσθέτοντας πως «οι αλλαγές αυτές έχουν δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία, το οικοσύστημα και την καθημερινότητά μας».

Περίπου τα 3/4 των φυσικών καταστροφών μεταξύ του 2001 και του 2018 αφορούσαν τα ύδατα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό για έναν τουλάχιστον μήνα κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. 

Οι αναλυτές του WMO χρησιμοποίησαν δεδομένα τoυ δορυφορικού προγράμματος της NASA, «Gravity Recovery and Climate Experiment»  (GRACE), κάτι που υποδεικνύει τη σημασία της χρήσης των δορυφόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ιδού ορισμένα από τα ευρήματα των δορυφόρων σύμφωνα με το Bloomberg:

Παγετώνες

Το λιώσιμο των πάγων επιταχύνθηκε το 2021. Τεράστιες περιοχές παγετώνων στον δυτικό Καναδά, τις ΗΠΑ και την κεντρική Ευρώπη έχασαν σημαντικό ποσοστό των πάγων τους. Το επίπεδο των υδάτων αρχικά αυξάνεται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και φτάνει το ανώτατο όριο («peak water») ωσότου να εξαφανιστούν εντελώς και να προκαλέσουν ξηρασία στις περιοχές οι οποίες μέχρι πρότινος βασίζονταν στο περιορισμένο, εποχικό λιώσιμο.

Λίμνες

Η γνωστή στους μετεωρολόγους και ως «Τρίτος Πόλος» περιοχή του Θιβέτ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φρέσκου νερού εκτός του Βόρειου και Νότιου Πόλου. Το νερό αυτό είναι «αποθηκευμένο» σε τεράστιους παγετώνες στις κορυφές των Ιμαλαΐων. Οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τους αρχέγονους πάγους αυτούς και προκαλούν απότομες πλημμύρες. Το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων αυτών καταλήγει σε λίμνες οι οποίες μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.

Ποταμοί

Η ξηρασία σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ επιδεινώθηκε το 2021. Οι ποταμοί Κολοράντο, Μιζούρι και Μισισιπής είχαν πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες στάθμες. Παρόμοια κατάσταση συναντά κανείς και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ξηρασία

Η τρομακτική ξηρασία στο Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ το 2020 επιδεινώθηκε από τον θερμό χειμώνα του 2021. Οι λίμνες και οι δεξαμενές δεν κατάφεραν να γεμίσουν πριν τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, δημιουργώντας δραματικές ελλείψεις για εκατομμύρια πολίτες. 

Στην ανατολική Αφρική, η ξηρασία έχει δημιουργήσει επισιτιστική κρίση που επηρεάζει 18 εκατομμύρια πολίτες.

Πλημμύρες

Οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών με ισχυρές βροχοπτώσεις σε μικρές χρονικές περιόδους έχουν οδηγήσει και σε δημιουργία θανατηφόρων πλημμύρων. Το 2021, οι πλημμύρες στην δυτική Ευρώπη κόστισαν τις ζωές 219 ατόμων και προκάλεσαν 49 δισεκατομμύρια ευρώ σε ζημιές.

Οι πλημμύρες στην Τουρκία, το Αφγανιστάν, την Ινδία και την Κίνα κόστισαν τις ζωές 1.500 ανθρώπων, υπενθυμίζοντας σε όλους πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες με πολλές φορές βίαιο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη

«Αγεφύρωτο» το χάσμα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων – Το κέρδος των τραπεζών και οι ενστάσεις της κυβέρνησης

Fitch: Τι «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες το 2023 

Αγορά Μοδιάνο: Στόχος 4 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο στο νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης από το Faisgroup (pics)