Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο που δείχνει καταστηματάρχες στην πόλη Χεράτ του Αφγανιστάν να… αποκεφαλίζουν κούκλες βιτρίνες έπειτα από εντολή των Ταλιμπάν, οι οποίοι θεωρούν ότι η παρουσία τους στα καταστήματα προσβάλουν τους κανόνες του Ισλάμ.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν επιβάλλουν τον Ισλαμικό νόμο μειώνοντας την ελευθερία των πολιτών όλο και περισσότερο, και κυρίως την ελευθερία που έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια.

«Έχουμε διατάξει τους καταστηματάρχες να κόψουν τα κεφάλια από τις κούκλες βιτρίνας, καθώς είναι ενάντια στη Σαρία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του υπουργείου «για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας».

Αν απλώς καλύψουν τα κεφάλια ή ολόκληρες τις κούκλες, ο άγγελος του Αλλάχ δεν θα μπει στα μαγαζιά τους ή στα σπίτια τους και δεν θα τους ευλογήσει», πρόσθεσε, όταν κάποιοι καταστηματάρχες αρχικά έβαλαν στις κούκλες πλαστικές σακούλες και μαντίλια.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν δεν έχουν θεσπίσει εθνική πολιτική σε ό,τι αφορά τα αγάλματα και τις κούκλες βιτρίνας, ενώ υπό τη δική τους ερμηνεία του νόμου του Ισλάμ, η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος είναι απαγορευμένη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους διακυβέρνησης τη δεκαετία του ’90, οι Ταλιμπάν προκάκλεσαν αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έπειτα από την ανατίναξη δύο αρχαίων αγαλμάτων του Βούδα.

Από τότε που βρέθηκαν ξανά στην εξουσία έχουν απαγορεύσει να πηγαίνουν τα κορίτσια στο Γυμνάσιο σε πολλές περιοχές, ενώ οι γυναίκες απαγορεύεται σε μεγάλο ποσοστό να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα και αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές της Καμπούλ ανακοίνωσαν ότι οι γυναίκες που θέλουν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις θα αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς αν δεν συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που θα είναι στενός συγγενής τους.

Επίσης, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στα καταστήματα πώλησης αλκοόλ, έχουν απαγορεύσει τη μουσική και έχουν καταστρέψει την οικονομία του Αφγανιστάν, καθώς πολλά από τα πακέτα αμερικανικής και διεθνούς βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλέον έχουν παγώσει.

Διαβάστε ακόμη

Αποκάλυψη newmoney: H Mubadala Ιnvestment πίσω από το μεγάλο πρότζεκτ στον Αστακό

Μεγάλη μείωση έως και 72% των ναύλων για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNG Carriers

Pfizer/BioNTech: Συνεργάζονται για το τρίτο εμβόλιο mRNA