Ένα βήμα πιο κοντά στην συμφωνία για τη μεταβίβαση της Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ και την αξιοποίηση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής του στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας φέρνει τις τράπεζες – μετόχους και την κοινοπραξία των ενδιαφερόμενων επενδυτών η πώληση στην πρώτη οικοπέδου 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ, που ανακοινώθηκε χθες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr πίσω απ’ τη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται και φιλοδοξεί να καταστήσει την περιοχή προορισμό των υπερ-πλουσίων μέσα απ’ τη δημιουργία εκ των μεγαλύτερων και υπερπολυτελών μαρινών για mega yachts στον κόσμο, βρίσκεται το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι, Mubadala Investment. Αυτό είναι που ουσιαστικά θα στηρίξει χρηματοδοτικά την κοινοπραξία στην οποία εμφανίζονται να συμμετέχουν επίσης στελέχη της Archirodon καθώς και η ελληνική A1 Yach Trade, όπως αποκάλυπτε το newmoney.gr στις αρχές της περασμένης χρονιάς.

Το σχέδιο, που είχαν παρουσιάσει, εκτός της μαρίνας προέβλεπε την ανάπτυξη υπερπολυτελών κατοικιών και τουριστικών υποδομών.

Σημειωτέον πως η Mubadala, που εξελίσσεται σε έναν απ’ τους βασικούς ξένους επενδυτές στη χώρα μας, έχει ήδη έμμεση παρουσία στην περιοχή του Αστακού μιας και είναι μεταξύ των βασικών μετόχων της Avramar, του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα και Andromeda και που έχει εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην εγγύς θαλάσσια περιοχή. Μάλιστα πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν πως έχει επέλθει και συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας, της ελληνικής κυβέρνησης και της Avramar για μετεγκατάσταση ιχθυοτροφείων της τελευταίας που βρίσκονται κοντά στη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Βέβαια προκειμένου όλα να προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει να επέλθει και η τελική συμφωνία για τη μεταβίβαση της Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ, που κατέχει την ακίνητη περιουσία, μεταξύ των μετόχων της Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και της Κοινοπραξίας των επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Bank, που ελέγχει το 71% περίπου της εταιρείας, έχει ανάψει πράσινο φως ενώ απομένει η τελική έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει το 29%. Πηγές της τελευταίας διαβεβαίωναν το newmoney.gr χθες το βράδυ πως η τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη συμφωνία.

Με την ολοκλήρωση της τελευταίας, η Κοινοπραξία των επενδυτών θα είναι σε θέση να κινηθεί γρήγορα δημιουργώντας τις συνθήκες εκτέλεσης του έργου, το οποίο φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την οδό των στρατηγικών επενδύσεων.

Ακόμη κι έτσι πάντως θα απαιτηθεί χρόνος μιας και θα χρειαστούν μεταξύ άλλων πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αλλαγή των όρων χρήσης με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της κυβέρνησης και του Δημοσίου έως τώρα έχουν λειτουργήσει με στόχο την διευκόλυνση με κάθε τρόπο στην επένδυση που θα αλλάξει άρδην ολόκληρη την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και η ΕΤΑΔ προχώρησε στη πώληση του όμορου της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) ακινήτου 108 στρεμμάτων στην Αστακός Τέρμιναλ, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr θα αναπτυχθούν πολυτελείς κατοικίες.

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο της SATO για να ξεφύγει απ’ το… «κάτω»

Η «φλέβα χρυσού» της Βιοϊατρικής, οι μνηστήρες της Ένωσης Εφοπλιστών και τα δύο deals του νέου έτους

Mε νέα μέτρα ανοίγουν τα σχολεία – Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς