Είναι γεμάτοι με μικροπωλητές οι κεντρικοί δρόμοι στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιανουντέ. Παιδιά ηλικίας από 7 έως 14 ετών που στέκονται στα φανάρια σε μεγάλες διασταυρώσεις και στις αγορές για να πουλήσουν νερό, φιστίκια, αποξηραμένες μπανάνες και ότι άλλο μπορούν, για να αγοράσουν τετράδια και βιβλία για το σχολείο και να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Παιδιά που θα έπρεπε κανονικά να ήταν στο σχολείο. Η Σαντάλ Ζανγκά, διευθύντρια σχολείου, δεν κρύβει την οργή της. «Είμαι εναντίον του εμπορίου που κάνουν παιδιά στους δρόμους» λέει στη DW, «το παιδί έχει δικαίωμα στην προστασία. Αν το στείλουμε στους δρόμους, ποιος θα το προστατεύσει;».

«Να αλλάξουμε τη δομή της παγκόσμιας οικονομίας»

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα, προσπαθούν να βρουν στην νοτιοαφρικανική πόλη Ντερμπάν οι 4.000 συμμετέχοντες στην 5η Παγκόσμια Διάσκεψη κατά της Παιδικής Εργασίας. Ο πρόεδρος τις φιλοξενούσας χώρας, Κυρίλ Ραμαφόζα , ζήτησε τερματισμό της πρακτικής. «Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο δομής της παγκόσμιας οικονομίας και των θεσμών της, οι προοπτικές εξάλειψη της παιδικής εργασίας και παροχή αξιοπρεπούς εργασίας είναι περιορισμένες» τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών. Η επίτευξη του στόχου είναι ακόμη μακρινή υπόθεση. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ILO, πάνω από 72 εκ. παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή ένα στα πέντε, αναγκάζονται να δουλεύουν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι άλλα εκατομμύρια ακόμη κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Νομικά βέβαια η παιδική εργασία είναι απαγορευμένη στο Καμερούν, όπως λέει ακτιβίστρια Πολίν Μπιγιόνγκ. «Το Καμερούν έχει επικυρώσει πολλά άρθρα για την προστασία των παιδιών. Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να είναι περιθωριακό, αλλά δυστυχώς στις πόλεις μας βλέπουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως εργατικό δυναμικό από τους γονείς τους. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Διαβάστε περισσότερα: DW