Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Capital Group ήταν εντέλει ο μυστηριώδης πωλητής στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας -την Deutsche Bank και την Commerzbank- κάτι που προκάλεσε κύμα ανησυχιών στις κυριότερες αγορές της Ευρώπης.

Όπως αποκαλύπτει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αποεπενδύσουν από τις δύο τράπεζες, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πώληση μετοχών αξίας 1,2 δισ. δολαρίων που διακρατούσαν στη βρετανική Barclays.  

Μέχρι και πρότινος, άλλωστε, η Capital Group αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους και των τριών ευρωπαϊκών τραπεζών. Η αποχώρηση από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στον διπλό κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού και της πιθανής ύφεσης (ως απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου).

Το ίδιο, εξάλλου, έχουν κάνει ή σχεδιάζουν να κάνουν κι άλλα ξένα funds, τα οποία εξετάζουν τρόπους διαφυγής από τις ευρωπαϊκές εταιρείες υπό τον φόβο μιας περαιτέρω πτώσης των μετοχών.

Μόλις έγινε αντιληπτή η πώληση των μετοχών σε Deutsche Bank και Commerzbank, αμέσως εκδηλώθηκε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο έφθασε έως και το 10,8% και το 9,6% αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η πτώση των δύο μετοχών στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καθορίζεται σε 8,6% και 7,8%. 

Η Capital Group είχε εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Bank στις αρχές του 2020, σε μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση του Christian Sewing. Έναν μήνα αργότερα, οι Αμερικανοί επέλεξαν να αυξήσουν το μερίδιο που διατηρούσαν και στη Νο.2 τράπεζα της Γερμανίας.  

Το αμερικανικό fund, το οποίο έχει έδρα το Λος Άντζελες, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία asset managers στον κόσμο, με συνολικό χαρτοφυλάκιο άνω των 2 τρισεκατομμύριων δολαρίων. Μεταξύ άλλων, πακέτα μετοχών διατηρεί σε αρκετές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως η PayPal και η Wells Fargo.  

Στη Deutsche Bank η αποεπένδυση ανήλθε στο ποσό των 1,27 δισ. ευρώ (για 116 εκατ. μετοχές), ενώ στην Commerzbank διαμορφώθηκε στο ποσό των 475 εκατ. ευρώ (για 72,5 εκατ. μετοχές). Και οι δύο εντολές διεκπεραιώθηκαν με τη βοήθεια της Morgan Stanley. 

Τους προηγούμενους μήνες, τον δρόμο της εξόδου από τα μετοχικά κεφάλαια των δύο γερμανικών τραπεζών είχε πάρει και το -επίσης αμερικανικό- fund Cerberus. Σε ανακοίνωσή τους, πάντως, οι διοικήσεις των Deutsche Bank – Commerzbank διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στο στρατηγικό τους σχέδιο για αύξηση της κερδοφορίας και βελτίωση των αποτιμήσεων. 

Διαβάστε επίσης:

Οι θεσμικοί Μπάκοι, το Ροστόφ και η Φουτζέιρα, οι Μαρινόπουλοι, το Larissis Station του Καρούζου και τα μυστήρια ενός πλειστηριασμού 

Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος

Grivalia Hospitality: Νέο τουριστικό project 250 εκατ. ευρώ και μεταφορά έδρας από Λουξεμβούργο σε Ελλάδα