Η υπόσχεση του Donald Trump προς τους ευκατάστατους Αμερικανούς και επιχειρηματίες για μείωση των φόρων προκαλεί ανησυχία, τόσο στις αμερικανικέςτράπεζες, όσο και στις αυτοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο λόγος είναι πως οι μεγάλες τράπεζες και βιομηχανίες εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία που ισχύει τώρα στις ΗΠΑ, που τους επιτρέπει να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους τις ζημίες παλαιότερων ετών, ώστε να μειώνονται οι φόροι τους.

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Citigroup, η Bank of America, η ασφαλιστική AIG και οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Ford, καθώς όλες είχαν καταγράψει ιλιγγιώδεις ζημίες στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις επικαλούνταν για να μειώσουν τη φορολογία τους κατά πολλά δισ. δολάρια.

Οι FT υπολογίζουν, μάλιστα, πως στα τέλη του 2015 το άθροισμα των μεταφερόμενων ζημιών στους ισολογισμούς τους έφτανε τα 140 δισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μείωσης της φορολογίας τους αυτές οι μεταφερόμενες ζημίες πρέπει να διαγραφούν ως ποσά.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τον γενικό οικονομικό διευθυντή του τραπεζικού ομίλου Citi, που εκτιμά ότι μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 28% συνεπάγεται ζημίες 4 δισ. δολαρίων για την τράπεζα, ενώ αν μειωθεί στο 25%, οι ζημίες θα φτάσουν τα 6 δισ. δολάρια.

Οι μεταφερόμενες ζημίες της ήταν 48 δισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Η αλλαγή πολιτικής θα πλήξει, άλλωστε, και ορισμένες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Η ελβετική τράπεζα UBS, για παράδειγμα, είχε στα τέλη Σεπτεμβρίου μεταφερόμενες ζημίες αξίας 7,4 δισ. ελβετικών φράγκων, που αντιστοιχούν σε 7,35 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει πως ακόμη και με τις διαγραφές οι φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί ο Donald Trump θα ευνοήσουν τελικά τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.