Όλο και μεγαλώνει η λίστα των προβλημάτων που αθροίζονται για την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας αδιέξοδα τα οποία προβληματίζουν τις πολιτικές ηγεσίες και τις νομισματικές αρχές.

Έτσι, η εαρινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο και των κεντρικών τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ασχοληθεί με παλιά και νέα προβλήματα, τα οποία απειλούν να αποδειχθούν «νάρκες» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και ο φόβος της ύφεσης.

Σήμερα ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και η ύφεση δεν βρίσκεται στον ορίζοντα, αλλά μεσολάβησε μια τραπεζική κρίση ύστερα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank ενώ και οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι οι χειρότερες από το 1990.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις του οργανισμού σύμφωνα με τις οποίες ο πήχης για το ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ χαμηλώνει και θα διατηρηθεί χαμηλά, κάτω από το 3% ετησίως για την επόμενη πενταετία. Η επιβράδυνση είναι πιο έντονη στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη, αλλά μια πιο λεπτομερής ανάλυση δείχνει ότι μπορεί ο γενικός τιμάριθμος να υποχωρεί ύστερα από την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός -χωρίς καύσιμα και τρόφιμα- εμφανίζεται πιο ανθεκτικός.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός το Μάρτιο έπεσε στο 6,9%, από 8,5% το Φεβρουάριο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός (ή «πυρήνας» του πληθωρισμού) ανέβηκε σε 5,7% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν ισχυρές και ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίων. Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων από τον περασμένη Ιούλιο και το βασικό επιτόκιο με το οποίο δέχεται τις καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες έχει ανέβει στο 3% (από αρνητικό, -0,5% που ήταν πέρσι το καλοκαίρι), ενώ το επιτόκιο με το οποίο χρηματοδοτεί τις τράπεζες βρίσκεται πλέον στο 3,5%.

Το θέμα της νέας αύξησης επιτοκίων στην ευρωζώνη διχάζει τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς οι μετριοπαθείς -τα λεγόμενα «περιστέρια», στα οποία περιλαμβάνεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα- είναι αντίθετοι, ενώ οι σκληροπυρηνικοί -τα «γεράκια»- είναι υπέρ, με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς, όπως ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιοακίμ Νάγκελ, αλλά και η Γερμανίδα μέλος του συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Ανάλογα είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη Τετάρτη (12 Απριλίου).

Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στο 6% το Φεβρουάριο, από 6,4% τον προηγούμενο μήνα, αλλά και στις ΗΠΑ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος στο 5,5, παρουσιάζοντας μικρή επιτάχυνση σε μηνιαία βάση.

Το «κοκτέιλ» των προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία συμπληρώνεται από τη νέα αβεβαιότητα που έχει αναδειχθεί ύστερα από την τραπεζική κρίση του προηγούμενου μήνα.

Μπορεί οι αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν να διασώθηκαν και να ανακοινώθηκαν μέτρα για την εγγύηση καταθέσεων, και η Credit Suisse να διασώθηκε με εξαγορά από την UBS, αλλά το ενδεχόμενο να κρύβονται και άλλες «νάρκες» στην διεθνή αγορά είναι ισχυρό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν χρησιμοποίησε τον όρο «νάρκες», αλλά κάτι τέτοιο εννοούσε όταν μίλησε για «τρωτά σημεία» που μπορεί να κρύβονται όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε άλλες εταιρείες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα οποία δημιουργούν ανησυχία.

Διαβάστε ακόμη

«Εδώ είναι Ευρώπη»: Γιατί οι Big Tech δυσκολεύονται να απολύσουν χιλιάδες εργαζομένους

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση πανευρωπαϊκά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη 2η θέση παγκοσμίως η απόδοση του Γενικού Δείκτη – Κέρδη έως 47% στα blue chips