Μετά από την ανακοίνωση του μεγαλύτερου αριθμού απολύσεων στην ιστορία τους, οι αμερικανικές Big Tech τώρα πια έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως δε μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες αυτές προχωρούν και θα συνεχίσουν να κάνουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε διάστημα λίγων μηνών. Στην Ευρώπη, όμως, οι απολύσεις αυτές καθυστερούν ή έχουν ανασταλεί λόγω των κανονισμών οι οποίοι προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και οι οποίοι κάνουν κινήσεις τέτοιου είδους σχεδόν αδύνατες χωρίς παράλληλη διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες αρχές και τα συνδικάτα.

Αυτό έχει δημιουργήσει μία δύσκολη κατάσταση για πολλούς εργαζομένους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τί μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον.

Στη Γαλλία, η Alphabet έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μείωση των εργαζομένων της μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η Amazon, από την πλευρά της, έχει προσπαθήσει να δελεάσει υψηλόβαθμα στελέχη σε εθελούσια έξοδο με μπόνους και καλύτερα πακέτα αποζημιώσεων.

«Εδώ είναι Ευρώπη»

Τόσο στη Γερμανία όσο και τη Γαλλία, όπου τα εργατικά δικαιώματα είναι ορισμένα από τα αυστηρότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Google έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με ρυθμιστικές αρχές και εκπροσώπους συνδικάτων.

Βάσει της νομοθεσίας των χωρών αυτών, οι εταιρείες πρέπει πρώτα να διαπραγματευτούν με τα συμβούλια εκλεγμένων αντιπροσώπων των εταιρειών πριν προχωρήσουν σε απολύσεις, κάτι το οποίο πολλές φορές παίρνει αρκετό καιρό, ενώ όποιες αποφάσεις βασίζονται σε συλλογή δεδομένων και πληροφοριών αλλά και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Γι αυτόν το λόγο, σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του Bloomberg, οι δύο χώρες αυτές θα είναι από τις τελευταίες οι οποίες θα επηρεαστούν από το κύμα απολύσεων των εταιρειών τεχνολογίας.

Σημειωτέον πως η Google έχει τονίσει πως δε θα προχωρήσει σε απολύσεις στην Ελλάδα, τη Ρουμανία ή την Αυστρία, υπογραμμίζοντας πως «μελετάμε τις κινήσεις στις οποίες θα προβούμε σε κάθε χώρα ξεχωριστά, βάσει των νομοθετικών πλαισίων έκαστης. Οι διαπραγματεύσεις και η όλη προσπάθεια θα πάρουν χρόνο».

Στο Παρίσι, όπου η Google έχει περίπου 1.600 εργαζομένους, το αρμόδιοεργατικό συμβούλιο διαπραγματεύεται ήδη τον αριθμό των εργαζομένων στους οποίους θα προσφερθεί η εθελουσία, αν και οι πηγές του Bloomberg υπογραμμίζουν πως η τελική απόφαση θα πάρει πολύ καιρό και οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά μέχρι τότε.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, στη Βρετανία όπου τα εργατικά δικαιώματα δεν είναι τόσο αυστηρά, περίπου 500 εκ των 8.000 υπαλλήλων της Google θα αναγκαστούν σε εθελουσία με ανάλογα πακέτα αποζημιώσεων, αν και ο τελικός στόχος των απολύσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμος.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Δουβλίνο, όπου τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως η Google σκοπεύει να απολύσει 240 εργαζομένους, αλλά και στη Ζυρίχη, όπου οι απολύσεις θα αγγίξουν τις 200.

Για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, τα συνδικάτα έχουν ήδη δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό συμβούλιο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το οποίο όμως θα συμπεριλαμβάνει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Ελβετία. Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unite the Union, Μάθιου Γουέιλι, αποτελεί μία «σημαντική αλλαγή, αφού οι εταιρείες θα πρέπει στο μέλλον να προειδοποιούν για τυχόν περαιτέρω απολύσεις πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει».

Το European Works Council θα αποτελείται από εργαζομένους της Google οι οποίοι θα θητεύουν για τέσσερα χρόνια και οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της Google. Το European Works Council θα έχει έδρα το Δουβλίνο.

Διαφορές και αποζημιώσεις

Αν και τα διαφορετικά στάνταρ των εργασιακών δικαιωμάτων δεν έχουν δημιουργήσει τριβές μεταξύ των εργαζομένων του κολοσσού ανά τον κόσμο, «οι εργαζόμενοι έχουν πια καταλάβει τη διαφορά των τεκταινόμενων στις ΗΠΑ με αυτά στη Γαλλία ή τη Γερμανία», όπως τόνισε το στέλεχος της Alphabet Workers Union και software engineer της Google, Πάρουλ Κουλ. Ο ίδιος τόνισε πως «οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εμπνέονται από την αυξημένη προστασία που παρέχεται σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη. Πρόκειται για κάτι το οποίο θα μπορέσουν να ζητήσουν στο μέλλον».

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως πάνω από 170.000 εργαζόμενοι των Amazon, Alphabet και Meta  στην Ευρώπη έχουν σχεδόν το 50% των ετήσιων απολαβών σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ. 

Στην Amazon France, ορισμένα μεγαλοστελέχη με προϋπηρεσία από 5 μέχρι 8 έτη έλαβαν προσφορά εθελουσίας εξόδου η οποία συμπεριλαμβάνει αποζημίωση ενός ετήσιου μισθού. Τα προηγούμενα έτη, οι αποζημιώσεις αυτές κυμαίνονταν υπό του μισθού ενός μήνα.

Στο Λουξεμβούργο, οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιλέγουν την εθελουσία έξοδο θα λάβουν ένα μήνα μισθού για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας στην εταιρεία αλλά και τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται βάσει της νομοθεσίας του κρατιδίου.

Διαβάστε ακόμα: