Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το 2018, ο Τζερόμ Πάουελ έχει χρησιμοποιήσει την ετήσια ομιλία του από το συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ για να προωθήσει τη στρατηγική και τον σχεδιασμό του.

Κατά τη διάρκεια της φετινής ομιλίας του, αρκετοί αναμένουν πως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα αλλάξει την προσέγγισή του, κρατώντας έναν διαλλακτικό τόνο. 

Δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού και της σταθερότητας της οικονομίας, ο Πάουελ φαίνεται πως θα στραφεί σε μία τακτική «βλέποντας και κάνοντας». 

«Πιστεύω πως θα κινηθεί προσεκτικά, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities America, Τζόσεφ ΛαΒόργκνα, προσθέτοντας πως «αυτό του δίνει την ευχέρεια ελιγμών. Δε θέλει να ‘κλειστεί’ στη μία ή την άλλη στρατηγική».

Εάν ο Πάουελ επιλέξει να μην ακολουθήσει μία συγκεκριμένη προσέγγιση, η ομιλία του θα αντικατοπτρίσει την επιλογή αυτή. Για παράδειγμα, στην περσινή ομιλία του, ο Πάουελ είχε κάνει λόγο για «οικονομικό πόνο» ενώ το 2020 είχε ανακοινώσει ένα πλαίσιο βάσει του οποίου η κεντρική τράπεζα θα βασιστεί στην «δημιουργία μίας σταθερής αγοράς εργασίας».

Παρά την αναμενόμενη αυτή διαλλακτική στάση, οι αγορές συνέχισαν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα την Πέμπτη, με sell off στις μετοχές και αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Σύμφωνα με στοιχεία της DataTrek Research, το ίδιο είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν και μετά από την περσινή του ομιλία.

Πάραυτα, το αφήγημα του Πάουελ δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της μεταβλητότητας στη Wall Street. «Δε γνωρίζω πόσο προσεκτικός θα πρέπει να είναι, δεδομένου του ότι τα επιτόκια έχουν ξεκάθαρα αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη ενώ δεν πρόκειται να μειωθούν μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024» τόνισε ο ΛαΒόργκνα, υπογραμμίζοντας πως «η Fed δεν χρειάζεται πια να αναστρέψει ένα αφήγημα βάσει του οποίου οι αγορές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

Οι αγορές φαίνεται πως έχουν όντως συνειδητοποιήσει πως η Fed έχει προσηλωθεί στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι να έχει ξεκάθαρα δεδομένα όσον αφορά την μακροπρόθεσμη μείωσή του.

Ο Πάουελ, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσει πως η κεντρική τράπεζα δε θα επαναλάβει τα προηγούμενα λάθη της και δε θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, η οποία πια μπορεί να αποφευχθεί.

Αυτό θα αποδειχθεί αρκετά δύσκολο αφού αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κοντά στο 3% με 4%, υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να αυξηθεί εκ νέου. 

Οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει αύξηση το φετινό καλοκαίρι, ενώ ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι βοήθησαν στη μείωση του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να αναστρέφονται.

Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να νιώθουν την πίεση την οποία ασκούν τα υψηλότερα επιτόκια. Το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών ξεπέρασε το $1 τρισ. για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι καταναλωτές θα ξεμείνουν από τις αποταμιεύσεις τις οποίες δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε λίγους, μόνο, μήνες.

Ο επικεφαλής της Fed της Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρπερ, είναι ένα από τα στελέχη της FOMC τα οποία πιστεύουν πως η κεντρική τράπεζα έχει λάβει αρκετά μέτρα προς το παρόν.

«Αυτό που άκουσα κατά τη διάρκεια των διακοπών μου είναι πως έχουμε προχωρήσει σε υπερβολικά γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να πατήσουμε φρένο για λίγο καιρό μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει», ανέφερε ο Χάρκερ σε συνέντευξή του στο CNBC, από το Τζάκσον Χολ. «Οι τοπικές τράπεζες μας το έχουν πει ξεκάθαρα. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρηματίες. Πρέπει να τους δώσουμε χρόνο να προσαρμοστούν πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις».

«Ο Πάουελ δεν πρόκειται να ανακοινώσει πως η αποστολή εξετελέσθη αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, δεν πιστεύω πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κινήσεις σύσφιξης όπως έχουν τα πράγματα», τόνισε το στέλεχος της Evercore ISI, Κρίσνα Γκούχα.

Ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν οδηγίες από τον Πάουελ όσον αφορά το λεγόμενο και «ουδέτερο επιτόκιο» το οποίο ούτε συρρικνώνει, ούτε τονώνει την οικονομία. Όπως έχουν τα πράγματα, όμως, ο επικεφαλής της Fed δεν πρόκειται να μιλήσει για το επίπεδο αυτό, γνωστό και ως «r*».

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο – Μόντι: Στρατηγική η σχέση μας με την Ελλάδα (pics + vid)

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε δημόσια διαβούλευση – Τι αλλάζει σε ωράρια και μισθούς

Πολυτελή ρολόγια: Τα πάνω κάτω φέρνει η Rolex – Ποια εταιρεία εξαγοράζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ